E-posta kullanım klavuzu

Hepimiz e-posta yazıyoruz. Başıma gelenlerden ve nette öğrendiklerimden yararlanarak bir kaç kuralı yayınlamak istedim.

  • Spekülatif haberlerin bir şekilde kalın baslıklarla, çarpıcı ve provoke edici şekilde yer aldığı postalardan kaçı elinize geçti? Ayrıca bunlar fısk, fücür işlerdir. Mail ile gelen şeyleri doğrulayın!
  • İleti şeklindekiler(Forward), bir ölçüde kabul edilebilir… Sonuçta hepimizin iletim yolu ile aldığımız çok miktarda hoş e-posta da olmuştur. Ama her halükarda iletim (forward) internet ahlakına uygun değildir.
  • Öbür taraftan interneti kullanma ile ilgili bir başka ahlak kuralı: büyük harfle yazmamak gerekir. Genellikle bu bağırma ve sesi yükseltme anlamı içerir.
  • “Fw: Fw: Fw: Fw: Coookk Komiikkkkk” gibi posta başlıkları özensiz ve düşünmeden hızlıca atılmış posta anlamı taşır. Ve genellikle önemsenmez. Postanın önemsiz kısımları da kesilip biçilmelidir.
  • Mail halkalarında fazla gürültü yapmamak gerekir. Sizin her hoşlandığınız maili paylaşmak istemiz iyi niyetli güzel bir duygudur ama posta halkasına üye olanların ruh halleri bir değildir. Aynı etkiyi yaratmayabilir.
  • Mors alfabesinin biraz daha gelişmişi olan bir iletişim mecrası olan text ve görsel tabanlı bu iletişim şeklinde fazla ciddi meseleler tartışılmamalı. Tartışma açacaksa yollanmamalidir.
  • Önemli meselelerin çoğu telefonda daha iyisi video konferans ve yüzyüze görüşme ile gerçekleştirilmelidir.
  • Büyük puntolar iyidir. Her zaman kullanılmaması şartı ile. Tarayıcınızın görünüm menüsünde gördüğünüz yazıları büyültüğ küçültme ayarları mevcuttur böylece kendiniz için özel bir izleme ayarı yapmış olursunuz.
  • Mümkünse maillerinizde selam ve veda kısımları ve belki kim olduğunuz belirten bir kısımposta porgramlarında “imza” olarak geçen) kısım bulunması iyidir.
  • Eğer gruptan bir kişi grup konusu dışında bir mail yollamışsa, kişiye uyarılar gruba değil, özel olarak e-posta atarak uyarmalıdır. En azından bunun tersi bir davranış cüretkarlıktır.

Eklenmesini düşündüğünüz başka maddeler de varsa yorum olarak yazabilirsiniz.

  • #1 Yazan: NUKET MARAR
    yaklaşık 1 yıl önce

    Bu arada Mustafa Can ı görünce düşünmeden yazmış olabilirim, ben Kaptan olan Mustafa Can a yazdım değilmi?

  • #3 Yazan: NUKET MARAR
    yaklaşık 1 yıl önce

    Ben Kaptan olanı biraz tanıyorum bu kadar harika olabileceğinden şüphe etmiştim zaten.Yazılarınız harika .

  • #4 Yazan: kaptan mustafa can
    yaklaşık 1 yıl önce

    Sayın Mustafa Can

    Ben Kaptan olan . Nüket haklıymıs

    • #5 Yazan: mustafa can
      yaklaşık 1 yıl önce

      @ kaptan mustafa Can’a Nüket evet haklı imiş sen varmışsın :) Selam ederim kaptanım. Hörmetlerimle….

  • #6 Yazan: doğan
    yaklaşık 1 yıl önce

    slm hocam, bana gönderilen mailin saatinde bir değişiklik yapmak istesem bu mümkün mü? mümkünse nasıl yaparım, değilse yandım ben:) tşkler

    • #7 Yazan: mustafa can
      yaklaşık 1 yıl önce

      @Doğan
      bu mümkün tabi. web tabanlı bir mail sistemi kullanıyorsan tüm kodu göster gibi bir ayar varsa bunu yaparsın da yaptığın değiştirilmiş maili o sayfaya tekrar wordde çalışır gibi nasıl kaydedersin bilemiyorum…

  • #8 Yazan: Kaptan Mustafa CAN
    yaklaşık 1 yıl önce

    Hürmetler sayın adaşım.

  • #9 Yazan: havva
    yaklaşık 1 yıl önce

    hocam hiç bu kadar güzel fotoğraflar çektiğinizi bilmiyodum bilmiyorum beni hatırlar mısınız ama geçen gün fotokritik de gördüm fotoğraflarınızı sonrada siteyi güzel olmuş hem site hem fotoğraflar:)

  • #11 Yazan: emre
    yaklaşık 1 yıl önce

    Ben yunus emre ÖZDERE ankara sincandan yazıyorum bizim şirkedimiz olan ankara sizcan 1.o.s.b de bulunan işyerim fortis banka geçti maaşlarımızı çekiyoruz
    bende fortise kredi başvurusunda bulundum onlar yüzünden 60 tl fatura ödedim kredim çıkmadı onlara birkaç şikayet maili attım yazdılar gönderdiler bişeyler hala saklıyorum oda yetmedi kredi başvuru formundaki benim ev ve cep telefonumu almışlar ve bana sormadan otomatik ödeme talimatı yapmışlar ben o faturaları herzamanki gibi kendim yatırdım bide onlar maaşımdan bana sormadan keserek yatırmışlar onları mahkemeye vermek istiyorum düşsünler yakamdan150-160 tl zarara girdim onlar yüzünden böyle bankacılık olmaz olsun bana yardımcı olabilirmisiniz bu konuda yardımlarınızı bekliyorum
    bu parayı onlardan çıkarmak istiyorum çocuğumun rızkını ben onlara yediremem başıma bela oldu bu banka talimatlarıda bugün iptal ettirdim ama ne fayda paramda gitti

  • #12 Yazan: kadir
    yaklaşık 1 yıl önce

    selamun aleykum hocam nasılsınız.Ben İ9/b den a.kadir avcı.Hocam size bir tek buradan ulaşabileceğimi tahmin ettim.Bi halinizi hatrınızı sorayım dedim hocam…
    Allaha emanet olun…..

    • #13 Yazan: mustafacan
      yaklaşık 1 yıl önce

      teşekkürler kadir siz tatil yapıyorsunuz bizim öğrencilik son yazını yazıyor… Çalışmaya devam ediyoruz. Umarım tatilin iyi de geçiyordur hani. Açık mektup gibi oldu gerçi

  • #14 Yazan: sahaf
    yaklaşık 1 yıl önce

    bır acık mektupta benden kimyayı sevmeyen kız büşra budak bu ısmı duyunca emınım gene mı bu kız kurtalamadım gıttı dıyorsunuzdur ama ne edek :D halınızı sormak ıstedım o kadar allaha emanet olun saygılrımla

    • #15 Yazan: mustafacan
      yaklaşık 12 ay önce

      @sahaf büşra merhaba, Teşekkür ederim halimi hatrımı sorma vefasızndasın niye öyle kurtulmak falan isteyeyim. Keyfim sorumluluklarımı gerçekleştirdikçe iyi durumda. Sana da işlerinde başarılar diliyorum. Hayırlı ramazanlar.

  • #16 Yazan: Ramazan YAŞAR
    yaklaşık 10 ay önce

    Konu ile alakası yok ama size ulaşabileceğim bölümü bulamadım. Sizinle bir proje hakkında görüşmek istiyordum. İlgilenirseniz mesajınızı beklerim

  • #17 Yazan: mehmet
    yaklaşık 2 ay önce

    sa hocam.ben yaz kursu için manisadan adapazarına gelicem 28 haziranda okul veya yaz programı için bilgi veririseniz sevinirim.iyi günler.

    • #18 Yazan: mustafa can
      yaklaşık 2 ay önce

      Bu konu ile ilgili olarak Mehmet kardeşim okul sitesinde programla ilgili bilgiler yayınlacak. Şu an bana ulaşan bilgi yok. Sevgilerimle.