Yakutun Fiziksel Özellikleri

Yakutun kristal yapısı

Yakutun Minerallerin Mosh ölçeğine göre sertliği 9,0’dır. Doğal taşlar arasında10,0 Mosh sertliği ile moissanite and elmas yakutun sertliğini geçen malzemelerdir. Yakut temel olarak α-alumina (Al2O3‘un en kararlı halidir.) yapısının içinde kararsızlık olarak az miktarda Al3+ iyonları ile yer değiştirmiş olarak Cr3+ iyonları içeren bir krital örgüsüdür. Her bir Cr3+ oktohedral olarak altı adet O2− iyonu ile çevrelenmiştir. Bu kristal düzeni her bir Cr3+ iyonuna güçlü bir etki yapar ve sarı-yeşil görünür bölgedeki tüm spektrumu adsorplayarak kristalin kırmızı renk vermesine sebep olur.[1] Yüzeyin mücevher parlaklığı verilerek parlatılması ile beyaz ışık kaynağından yeşil ve menekşe rengi çıkartılması ile elde edildikten bu kırmızı renk yansıması ortaya çıkar. 694 nm dalgaboyundaki fotonların iki ayna karşısında karşılıklı yansıtılması ile ışığın yayınlanması güçlenir. Bu durum ilk defa 1960 yılında Theodore Maiman tarafından gerçekleştirilerekyakut tabanlı lazer meydana getirmiştir.

Her bir doğal yakut rutil (aynı zamanda ipek de denir) iğnemsileri ve renk farklılaşmaları şeklinde safsızlık içerir. Taş uzmanları bu iğnemsilerin doğal ile yapay yakutları, benzerlerinden veya sahtelerinde ayırmak için kullanırlar. Genellikle kaba taşlar kesilmeden önce ısıtılırlar. sonra Usually the rough stone is heated before cutting. Neredeyse tüm yakutlar bir şekil verilerek işlenirler ve bu ısı ile yapılır. Bununla birlikte bazı yakutlar işlenmeden de iyi prim yapabilecek kadar mükemmel kalitede olabilirler.

Bazı yakutlar üç noktalı ve altı noktalı yıldız kümesi şekli(asterizim) gösterebilir. Bu yakutlar kabokhon şeklinde forma sokulduklarında düzgün bir şekilde sonuç elde edilir. Bu asterizim tek ışık kaynağında en güzel şekilde görülebilir ve ışığın ilerlemesi veya taşın dönüşü gibi taş boyunca ilerler. Bu etkiler ışık ipeklenme tarafından taşın içinde ışığın ilerlemesi kesilinceye kadar devam eder. Bu taşın içine dahil olan safsızlıkların taşın değerine olan etkisini gösteren bir göstergedir. Buna ilave olarak, yakutlar nadir de olsa katoyansi veya kedi gözü efekti gibi renk değişiklikleri gösterebilir.