Malumuzunu *.pdf uzantılı bir dosya formatımız var ve dünya çapında dijital dokuman formatı olarak kabul görmüş durumda. Bu formatın patronajı malumunuz adobe tarafından yapılmakta. Bu formatın herhangi bir sorunu olmamasına rağmen WWF organizasyonu bir tanıtım ve çevrecilik başarısı ve zekası örneği göstererek, çıktı alınmayan ve çıktı alınmama yoluyla da çevreyi (ne tür bir çevre ise) koruyan, yeşil mi yeşil (ama islamcı yeşili değil tabi) bir dosya formatı üretmiş.
Ben kendi adıma açıkçası yukarıdaki tanıtım videosunu izledikten sonra. aklımda bu dosya formatının yararı ile ilgili ciddi şüpheler oluşmadı demek isterdim.
- Çıktı alınamayan pdf de oluşturulabiliyorken bu formata ne gerek var?
- Çıktı alınabilen pdf dosyaları kullanıyoruz diyelim; bunların çok az bir bölümü çıktı alınıyor.
- Kendi adıma okuduÄŸum 500’ü aÅŸkın makaleden çıktı aldığım 15-20 tane vardır.
- 100-1000 sayfa arasındaki “handbook”lardan da hiçbirisini çıktı almayı düşünmedim açıkçası.
Yani diyorum ki *.wwf formatı, kanaaatime göre gereksiz bir çıkış yapmış, ölü doÄŸmuÅŸ bir fikir. Gayet abartılı geliyor bana. Gereksiz çıktı alınmasını önleyeceÄŸini söylemekte. Nerede nasıl öneleyecek acaba? Benim istediÄŸim zaman çıktı almamı önleyecek gibi görünüyor. BaÅŸka belki bir iÅŸ yerinde müsrif çalışanların her ÅŸeyi çıktı almalarını da engellemiÅŸ olacak belki. Ama unutmamak gerek ki kağıt ile çalışmak çoÄŸu zaman ekranda çalışmaktan çok daha kolay…
Bunun yerine “israf önlemeye yönelik” çalışmaları olsa iyi olur düşüncesindeyim. Yani gereksiz çıktıyı önlemek esas. Tamamane dijital belgelerle çalışmak da elektrik sarfiyatının artması ve belge ile çalışma süresinin çok uzaması açısından belki çevreye zarar veriyordur. En azından elimizde tersi bir kanıt da yok.
Kısaca *.wwf formatı, concon çevrecilikten başka bir işe yaramaz kanaatimce. Kurum sadece kendini tanıtan, faal olduğunu gösteren bir çalışma yapmış olur, fonlarını bunlara harcamış olur.