Yeni müfredat programını ve kitabı beğendiğimi, içindeki eski müfradatta bulunmayan ve gündelik hayattaki olayları açıklamaya yardımcı olan yeni konuları kapsamasına sevindiğimi belirtmek isterim. Metalik bağ’ın kuvvetli etkileşimlerde yer alması ve bohr atom modelindeki uyarılmış atom teorisi ile örtüştürülerek parlaklığının açıklanması gibi pratize edilmiş bir kitap karşımda görüyorum. Her ne kadar bu sene 4. Üneteyi ve 5. Üniteyi tamamlayamasam da sene sonunda işlediğim kadarıyla kitabın ve müfredatın bu yönünü her konuda takdir ettiğimi söylemek isterim.

Şunu da vurgulamak gerektiğini düşünmekteyim: Haftada 2 saatlik bir ders saati içerisinde bu konuların yetiştirilebilmesi pek mümkün gözükmemekte.

Çalıştığım kurumun öğrenci profiline uygun olarak bir düzenleme ve seviyeyi uydurma işlemini her öğretmenin yaptığı gibi uygulamaya çalıştığımı belirmekte yarar var. Çünkü bazı ayrıntılar, o sınıfta anlatılarak öğrenen öğrencilerin de öğrenme zevkleri ellerinden alınmamalı. Ayrıntıların bazıları önemlidir evet ama bazılarını da daha sonra öğrenseler sorun olmaz düşüncesindeyim.

Bir çok konunun üniversite yıllarında birinci sınıfta gördüğümüz genel üniversite kimyası konusundan lise kitaplarına inmesi ilk olarak bende müfredat zorlaşıyor mu sorusunu aklıma getirdi. Sanırım bunun cevabı hayır oldu bende ama konular daha ayrıntılı hale gelmiş diyebilirim. Bu kadar ayrıntı içersinde boğulma tehlikesine dikkat çekmek isterim.

1.Ünite: Atomun Yapısı.

Kişisel olarak tarihsel gelişimlerle aram pek iyi değildir. Bu sebeple konu sunumunda zorlandığımı belirtmek isterim. Kuantum dalga mekaniğinin tarihsel gelişimini ayrıntılı hikayeleri ile anlatmak da zaman almakta. Kuantum atom modelini daha özet anlatmak zorunluluğu yaşadım. Çünkü adım adım tarihsel sürece bağlı bir metin içermekte idi. Belki gelecek senelerde bu akışı anlatmayı deneyebilirim.

Ayrıca bu ünitenin 1. bölümünde formüller ve sayılardan oluşan katman, öğrencilerin 9. sınıf müfredatında gördükleri gayet yüzeysel-sözel anlatımdan sonra aniden ağırlaşan bir müfredat etkisi uyandırmakta öğrencilerde. Mümkün olduğunda formüller ve hesaplamalardan uzaklaşmak zorunluluğu var.

Bağıl atom kütlesi ve mol kavramı konusunun 9. Sınıf müfredatından sayısal seçimini yapmış 10. Sınıfa geçmesi isabet olmuş ve tam doğru yerde gibi görünmekte. Burada da tarihsel gelişim ile karşılaştım J Şükür ki bu konudaki tarihsel gelişimi eski müfredatımızdan tanımaktayız. Mol kavramını da içine alan 1. Ünite konuları, bildiğimiz problem tarzlarına ve üniversite sınavları formatına biraz değişiklik getireceği kesin.

2. Ünite: Periyodik Sistem

Periyodik sistemin tarihçesi ile başlayan bu ünite beni başlangıç bakımından hiç şaşırtmadıJ . Tarihçe önemlidir! Önceki müfredata göre bir sayfayı geçmeyecek bir tarihçe konun başlangıcında olurdu yine. Ben kişisel olarak bir sayfayı geçmeyecek derecede özet geçmeyi uygun görüyorum. Bu ünitede benim dikkatimi önemli bir değişiklik çekmedi. Ayrıntılarda ufak bazı farklılıklar vardı fakat ben çok burada değinilecek değerde görmüyorum.

3. Ünite: Kimyasal Türler Arası Etkileşimler

Şiirsel bir girişi olan bu bölümü ayrıca sevdiğimi de belirtmekte yarar var. Zira başında tarihçe olmayan ilk ünite idi 10. Sınıfların yeni müfredatında.

Kimyasal tür denilince ne kastedildiği ile başlayan ünitede, kimyasa tanecik ile neyin kastedildiğini de açıklamanın ayrıca yararlı olduğu düşüncesindeyim. Ayrıca sanki kimyasal bağları anlatacakmışız gibi bir intiba oluşurken birden aslında kimyasal bağları da kapsayan çekme (biraz da itme) kuvvetlerini ayrıntılı olarak inceleyeceğimizi fark ediyoruz. En önemli sorun öğrencinin kafasında türleri canlandırmak zorunda olduğu. Öğrenci ayrıca kovalent bağ, iyonik bağı öğrenmiş olmalı. Arada metallerin niye katı olduğunu, niye parladığını anlatıyor olmamız beni mutlu etti. Sevdim açıkçası bu eklemeyi. Çünkü, benim lise öğrenimimde bana anlatılmadı bu konu. Halbuki, önemli ve bir o kadar da basit bir bilgi bu. Anlattıklarımızın bazılarının yanında gündelik hayatla iç içe ve ufak bir açıklaması var. Neden metalik parlaklığı var metallerin değil de neden metaller parlar sorusunun cevabını biliyor olmak kimya dersinin pratik yaşamla bağları açısında da iyi bir değini olmuş.

Kişisel sebeplerden dolayı müfredatta geride olmam sebebiyle öğrencilerimden “Hocam zayıf etkileşimler çok karmaşık” gibi cümleleri defalarca duyarak konuya giriş yaptım :). Evet ayrıntılı ama özet bir giriş ve ana omurga vermek gerekli. Ama aslında karmaşıklığı atomları, molekülleri, iyonları kökleri kafamızda canlandırmak gerekliliğinden kaynaklanıyor.  Burada sanrım biraz öğrenciler zorluk yaşıyorlar. Konu bir o kadar da gündelik hayatla ilgili, aynı grupta kaynama noktalarının artmasının açıklanmasından tutun da, benzer olmayan maddelerin birbirleri içinde az miktarda karışmasının sebebine kadar pratik dünyadaki olguları da açıklayan bir yanı olması bakımından, hazırlanışını takdir ettim.

4. Ünite: Maddenin Halleri

5. Ünite: Karışımlar

Ne yazık ki, iki ay kadar okuldan uzak kalmam sebebiyle, bu konuları yetiştiremeyeceğim için dersi işlerken ilk intibalarımı gelecek sene 11. Sınıf başında konuları işlerken paylaşabileceğim.

9 cevaplar
  1. banu
    banu says:

    evet müfredatın yetişmes sorunu cok buyuk problem mol kavramına 2 saat ayrılmış 2 saatde ne öğrenecekler acaba yardımcı kaynaklarda her tur soru var 5 ders saati surdu mol kavramı o da 1 er örnek çözerek yetişmeyeceği kesin de ne yapacağız

  2. yücel
    yücel says:

    "10. sınıf konularını yetiştirebileceğini düşenen praogram yapımcılrından cvp bekliyorum.İddia ediyorum bu 10 sınıf konuları anlatmayı bırakın soru çözmek te bir yna o hazırladıkları kitabı okusak bile yetişmesi mümkün değil. ben yardımcı ders alarak illegal yolarla haftada 4 saat işleyerek yetiştirdim .ama öğrencilerimden duyduğum kadarıyla diğer okullarda maddenin halleri ve karışımlar ünitesine hiç girilememiş olan okullar var hem de anadolu liseslerinde.bu demek ki %50 ancak yetişmiş . ilgilelere duyrulur

    • mustafacan
      mustafacan says:

      Yücel bey bu sene yeni bir sene merak ediyorum ne olacak yetiştirebilecekmiyiz(miyim)? En azından sonuncu üniteyi yetiştirmeyi bırakın giriş yapma şansımız bile olamayacak gibi.

      • tugba
        tugba says:

        bncede hocamya aynen ama bn çok sewiom kimya dersini ögretmenlikten nefret ederim ama kimya ögretmeni olmayı çok istiyorum nsl olucak bakalım

  3. mustafacan
    mustafacan says:

    Sayın Seda Aygün hanım
    Geçen sene lise 1. sınıf kitaplarının bazı eksikliklerinin düzeltilmiş olduğunu gördüğümden, bu ilk baskının za daha da gelişeceğini umuyorum. Kitaptaki görsel ve metinlerin bir yerlerden alınması gibi normal bir şey diye düşünüyorum fakat kaynaklar kısmında da geçtiğinden olsa gerek burada bir sorun yok!?

    Bence asıl sorun alıntılar arasındaki bağlantıların az kurulmuş olması gibi. Zaten siz de bunu açıkça belirmişsiniz.

    Çok ayrıntılı ve istifade ettiğim bir yorum olmuş. Paylaştığınız için teşekkür ederim.

  4. seda aygün
    seda aygün says:

    sayın hocam müfredat aslında içine girilip incelenince güzel fakat kimya kitabı hakkında aynı şeyleri söylemek mümkün olmayacak meb müfredatını incelemeden yazılmış sanki ayrıca 1.ünite deki resimlerin bazıları,örnek sorular ve kitap içindeki cümleler üniversitede okuduğumuz petrucci nin kimya kitabının çevirisi ile birebir örtüşüyor. ayrıca ünitedeki konu anlatımı sırasın da çok fazla kopukluk var.Ünite 2 ise bazıinternet sitelerinden kes yapıştır metodu ile yazılmış.Ünite 3 de ise başlangıç iyi ama devamı tamamen laf salatası gibi anlaşılmıyor.Ünite 4 de ise bağılnem üzerin de 2 kere geçılmiş.Konular arası etkileşim yok.Ünite 5 de Ayrıca müfredatta alaşımlar konusu alınmış ama kitapta böyle bir bölüm dahi yok.Ölçme değerlendirme soruların da ise çoktan seçmeli sorular da kullanılan size göre hangisi doğrudur gibi ifadeleri ölçme değerlendirme ile örtüşmüyor.Ayrıca labaratuvarlar da civa kullanımı ve bulundurulması bakanlığımız tarafından sağlık açısından yasaklanırken ünite 4 deki etkinlikler de civa kullanarak deney yapılması isteniyor.Kitaptaki bilgi hataları ise oldukça fazla, bir ünite de doğru diye yazılan bilgi diğer kısımlar da yalanlanıyor.özellikle ünite 2 ve ünite 3 arasındaki ifadeleri dikkat ile incelerseniz görürsünüz.
    Ünite 4 ise sıvılar kısmı bir facia şeklin de adhezyon ve kohezyon kuvvetlerini cama tutunan sıvı tanecikleri olarak yorumlamışlar.
    Kim yazdı bu kitabı belli de bu kişiler hangi özelliklerine göre seçıldiği belli değil.Bakanlık bu öğretmenleri hangi özelliklerine seçti de bu kadar tutarsız bir kitap yazmayı başardılar?Ders saatleri konusun da size katılıyorum.Haftada 2 saat bu kitabı bitirmeye yetmez ama müfreta da uygun bir çalışma yapılınca yetiyor.

    • AKIN SALMAN
      AKIN SALMAN says:

      SEDA HANIM ÇOK GÜZEL,YORUM YAPMIŞSINIZ,KIZIM ONUNCU SINIFTA OKUYOR,SEÇMELİ KİMYA DERSİNDE OKULDA NÖBETÇİ OLDUĞU GÜN MOL KAVRAMI ANLATILMIŞ,ŞİMDİ BİR TÜRLÜ KAVRAYAMIYOR NE TAVSİYE EDERSİNİZ,YARDIMCI OLABİLECEĞİNE İNANDIĞINIZ BİR UNSUR BULABİLİRMİYİZ.E POSTA [email protected] cevap verirseniz sevinirim.

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Ortaöğretim Kimya 10. Sınıf müfredatı üzerine […]

Yorumlar kapalı.