Merhaba, Öncelikle öğrencilere verilecek araştırma ödevi konuları ile ilgili bir iki temel nokta var, bilinmesine rağmen tekrarda yarar var. Öncelikle araştırma ödevlerinin amacı, öğrencinin merak duygusunu geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmenin tadına varmalarını sağlamaktır. Kimya bilimi ile ilgili genel olarak araştırma konuları bazen daha da gelişerek başka disiplinlerle alakalı da olabilmektedir.

  • Öğrencilerin bunun kimya ile alakasını kurmuş olmasının ilk olarak bir önemi yoktur.
  • Araştırma raporları genelde bir sayfayı geçmemeli ve metin kısmı el ile hazırlanmalıdır. Raporlar bir poster olarak tasarlanmışsa aynı şart geçerlidir.
  • Başlık, hazırlayanın adı soyadı gibi şekil şartları da değerlendirilmeli, fakat çok önemsenmemelidir.
  • Her rapor mutlaka öğretmen-öğrenci veya öğrenci-sınıf ile etkileştirilmeli ve sözel olarak da ifade sağlanmalıdır.
  • Araştırma ödevleri zorunlu olmamalıdır.
  • Kaynak belirtme alışkanlığını, atıf yapma becersi de geliştirmek amaçlanmalıdır.
  • Soruların cevapları, konuların açıklamaları öğretmen tarafından asla direkt olarak yapılmamalı gerekirse soru cevapsız kalmalıdır.

Şimdilik bu kadar yeterli. Derste öğrencilerime sunduğum araştırma konuları zamanı geldikçe pey der pey ekleyeceğim.

SORULAR

türkçe kimya kaynakları

  • Simyacılar en saf ve değerli olan madde, altın elde etmeye çalışmışlar. Dünyanın acaba en değerli metali altınmıdır? Dünyanın en değerli metalinin gram fiyatı nedir?
  • Mikrodalgafırın nasıl çalışır? Cep telefonu sinyalleri mikrodalga işlevi görür mü?
  • Sünyanın en pahalı kahvesi Kopi Luwak Sumatra adalarında elde edilir. Aromasının eşsiz olduğu söylenmekte ve çok az üretildiği bilinmektedirParanız olsa bu kahveyi denemek istermiydiniz? Kopi Luwak nasıl elde edilir?
  • Tentürdiyot eskiden çok kullanılan antiseptik idi. Daha sonra batikon isminde başka bir ilaç kullanılmaya başladı. Bu ikisi arsındaki geçişin sebebi nedir? Yapılarındeki ortak madde nedir?
  • Buhar, suyun gaz halimidir?
  • Günlük hayatta heyecan yerine bir kelime kullanılırız. Adeta heyecanla özdeşleşmiştir. Dilimize aslında çok yabancı bir kelime olmasına rağmen çok kullanırız. Nedir o kelime? (öğrencilerin buluş yapması sırasında kendilerine yardımcı olunacak ve süreç yönetilecek!) (Adrenalin) Bu kelimenin kimya ile ilgili olduğu söylenebilir mi? Bu şekilde aslında bir molekül, bileşik, hormon, gübre vs. adı olan gündelik hayatta bilinen başka hangi pratik moleküller var? (öğrencilerin amonyum nitrattan, seratonine kadar bilinen bilinmeyen ne varsa akıllarına gelenleri söylemeleri sağlanır.) (Konu biraz uzatılabilir.) Adrenalinin molekül formülünü araştırınız. Bir A5 (A5in yarısı) kadar elinizle veya çıktı olarak getiriniz. Kısaca (çok kısaca) nasıl çalıştığını, nasıl bizi heyecanlandırdığını araştırınız.
  • Araçların egzoz gazlarının çevreye zarar verdiğini haberlerde hep duyarız. Bunun nasıl olduğunu bu araştırmaya cevap verdiğinizde dolaylı yoldan öğrenmiş olacaksınız. Şu soruların cevaplarını bulmaya çalışalım: a. Katalitik konvertör nedir? Aracın motorunun neresinde bulunur? b. Kataliz kelimesi ne anlama geliyor? c. Neden araçlarda katalitik konvertörler kullanılıyor?
  • Yumurta tokuşturmaca: Camilerin büyük kubbelerini hayal edin nasıl ayakta o yarım yuvarlak yapı ayakta duruyor olabilir? Kemerli kapılarda kemerin tam ortasında kilit taşı isminde bir taş bulunur. Bu taşın ne işe yaradığını biliyormusunuz? Şimdi bir küre düşünün… Küre içten mi çabuk kırılır, dışından mı? Bu soruya cevap verebilmek için bir başka örnek verelim. Bazen sabah kahvaltılarımızda haşlama yumurtalarımı yemeden önce küçük bir oyun oynarız: Yumurta tokuşturmaca! Bu oyunda o kadar sert vurmamıza rağmen neden yumurtalar o kadar dayanır? Ve bu kadar zor kırılan bir yumurtadaki civciv o kadar güçsüz olmasına rağmen o yumurta kabuğunu hangi güçlü kırıp hayata girebiliyor? Tüm bu soruların cevabı aslında yeryüzündeki minumum enerjili geometrik hacim olan Kürede…
  • Kimyasal tepki çeşitlerini daha önceki derslerde incelemiştik. Sabun oluşumu tepkimesi ne tepkimesidir ve sabun hangi genel kimyasal sınıf adına dahildir? Ders kitabını inceleyerek cevabı bulabilirsiniz.
  • Çamaşır makinelerinin resistansları bozulmasın diye komik reklamları olan kireç sökücüler ne işe yarıyor? Gerçekten çok tehlikeli bir madde mi makinemiz için bu kireç? Nedir kireç acaba?
  • Madenî paralarımızın alaşımdan yapıldıklarını biliyoruz. Peki hangi metallerden, hangi yüzdelerde içerdiklerini araştırınız.
  • pacific garbage patchDünyanın en büyük çöplüğü nerededir? Türkiye kadar büyüklüğü bulunan bu çöplük, aynı zamanla gözle görülmeyecek kadar küçük parçacıklar içermektedir. Bu çöplükle ilgili küçük bir araştırma yapınız. (great pacific garbage patch)
  • LPG, Likit Petrol Gazı’nın kısaltılmasıdır. Likit kelimesinin manasını bilmeyenler için sıvı demektir. Bu durumda “Sıvı Petrol Gazı” gibi bir ifadeye dönüştü LPG. Nasıl bir gaz sıvı olabilir?
  • (9. Sınıf müfredatı 3. Ünite ve 4. Bölüm:Polimerleşme ve Hidroliz) Hayvalarda ve insanlarda bulunan polimerler nelerdir? Ne çeşit polimer sınıfına dahildirler?
  • (9. Sınıf müfredatı 3. Ünite ve 4. Bölüm:Polimerleşme ve Hidroliz) Petrolden elde edilen polimerler, 1970 yıllarda meydana gelen petrol krizinden sonra insanları başka çeşit ucuz başlangıç maddelerinden üretilen polimerlere yöneltti. Bu esnada büyük miktarda bitkilerden elde edilen kimyasallardan üretilmiş çeşitli polimer türleri hayatımıza girdi. Peki bitkilerden elde edilen kimyasallar ile yapılmış polimer çeşitleri hakkında neler bulabileceksiniz?
  • “elektron” kelimesinin kaynağı nedir? Kelimenin kökleri ile pratik hayatımız arasındaki bağlantıyı sorunun cevabıyla bulmuş olacaksınız.
  • Doğal aromalı tütsü nasıl yapılır? İki farklı kokulu çöp tütsü yapınız.
  • Mikroskopla çekilmiş atom fotografı hiç gördünüz mü? Atomun fotografı çekilebilir mi, çekilmiş mi? Var ise internette bulmaya çalışınız. (ipucu: STM, AFM)
  • (9. Sınıf, 5. Ünite, 2. bölüm) Kaza yapmış arabalardaki camları hiç gördünüz mü? Neredeyse hepsi aynı boyutlarda cam parçalarına döünüştüğünü ve çoğunun artalandaki yumuşak ve esnek bir saydam plastiğe yapışmış halde kırılmış parçacıklar olarak bulunduğunu gördünüz mü? Parçacıkların batacak kadar sivri olmadıkları dikkat ettiniz mi?
    – Neden bu şekilde imal edilmiş olabilirler?
    – Nasıl bir işlemden geçirilerek cama bu özellikler kazandırılmış olabilir? araştırınız.
  • Dünyanın en değerli metalleri Platin Grubu Metalleri (PGM) olarak geçen metaller olmasına rağmen, eldesinin zorluğu bakımından ve/veya yerkürede bulunma yüzdesinin düşük olması
    Kırmızı Çamur

    Kırmızı çamur felaketi. Macaristan

    gibi sebeplerle metallerin bazıları değerlidir. Aluminyum yerkabuğunda bol miktarda Aluminyum Oksit (Al2O3) şeklinde çeşitli minerallerde bulunmasına rağmen, çok çabuk atmosferdeki oksijenle tepkimeye girmesinden, hatta neredeyse amfoterliğinden sebep herşeyle bağlanmasından dolayı metalik olarak elde edilmesi zordur. Bu sebeple metalik Al elde etmek 18. yy.’ın sonları doğru gündelik hayatımıza girememiştir. Bayer prosesidenilen bir yöntemle boksit minerallerinden elde edilen Al metali üretimi sırasında bol miltarda “kırmızı çamur” elde edilir. Bu günlerde haberlerde “zehirli kırmızı çamur”‘dan bahsedilmekte. Aslında, “kırmızı çamur” testi vb. topraktan yapılan malzemelerde de kullanılan, bol miktarda demir oksit (kırmızı tengi veren pas) içeren topraktan başka bişi değil.
    Peki nasıl oluyor da testi yapımında kullanılan bu kırmızı çamur “zehirli” oluyor? Bu çamurun içindeki ne zehirli? (konu ile ilgili ingilizce arama için “red sludge” anahtar kelmesini ve “zehirli kırmızı çamur” anahtar kelimelerini kullanabilirsiniz) (9. Sınıf)

  • 9. Sınıf (4. Ünite: Hayatımızda Kimya) Eskiden yaygın olarak evde yapılan turşu, reçel ve pekmez gibi yiyecekleri artık çoğumuz satın alarak yiyoruz. Bilmiyorum aranızda evinde pekmez yapılanlar var mı? Fakat ben pekmez yapımında ilginç bir noktaya parmak basmak istemekteyim. Pekmez yapılırken sıkılmış üzüm suyunun içine beyaz renki toprak atılır. Hatta bu toprağa Pekmez toprağı falan da deniliyor.Bitmiş pekmezin içinde aslında bu topraktan olduğu söylenemez. Sadece yapım aşamasında toprağa ihtiyaç var. Üzüm suyunun pekmez olabilmesi için gerekli olan bu toprak katılması işlemi acaba neden olsa gerek ki? Niçün katıyoruz toprağı üzüm suyuna? Bir de sirke, şarap, şıra var üzümden yapılan ama artık o nasıl yapılıyor diye sormayacağım. (Cevabı internette küçük bir arama yaparak bulabilirsiniz)
  • Acı biber yediğimizde ağzımızdaki yanma duygusuna, biberdeki “kapsaisin” maddesi neden olur. Peki bu maddenin ne gibi özellikleri vardır biliyormuyuz? Ağzımızdaki yanmayı ne yapzarsak azaltabiliriz?
  • Demirden mamül metallerin paslanmasını önlemek için “galvaniz” işlemi veya anti pas denilen boya sürülmesi işlemi uygulanır. Böylelikle havanın oksijeni ve neminden korunan metal yüzeyi daha geç paslanarak çürür. Galvanizli demir olarak da adlandırılan bu ürünler piyasada bol miktarda bulunmaktadır. Peki galvanizleme veya katodik koruma olarak adlandırılan bu işlem nasıl yapılmaktadır. Araştırınız.
  • Şimdilik listeciğim bu kadar. Kahvaltıya gitmemiş olsa idim biraz daha düşünüp verdiğim diğer ödevleri de yazardım ama burada yazmak kahvaltı yapmaktan daha az çekici :) umarım yararlı olmuştur.
  • Çikolataların üzerinde zaman içinde meydana gelen beyazlamalar neden meydana gelmiş olabilir?

    Gerçek Bilim linkini göstermeden paylaşmak yasaktır

Eklemek istediklerinizi lütfen yorum yazarak ekleyiniz.Yararlı olacaktır.

32 cevaplar
  1. mehmet
    mehmet says:

    lise öğrencileri için araştırma projesi için özgün fikirler arıyorum yardımcı olur musunuz

  2. Öztürk
    Öztürk says:

    merhabalar.öncelikle güzel paylaşımlarnız ve yardımlarınız için teşekkür ederim.organik kimyadan bitirme tezi aldım konuyu benim bulmamı istedi hoca fakat ne yapacağımı nasıl konu bulacağımı ve yazarken hangi konuda geniş kaynak bulabileceğimi ve zorlanmıyacağımı bilmiyorum.10 tane ders alıyorum ikinci dönemde bi o kadar ders alacağım.yardımcı olursanız sevinirim.

    • mustafacan
      mustafacan says:

      Hocanın yayınlarına bakman yararlı olur bence. Böylece ona konu ile gidince alakası olan konularda bişiler yaparsın. Bitirme ödevini hocanın bulması gerekir. Veya senin biraz bitirme ödevi araştırıp cesaret edemeyerek hocam bişiler buldum ama karar veremiyorum, cesaret edemiyorum gibi bişiler demen gerekir. Hocan da sana şunu yap bunu yap araştır diyebilir. Eğer cesursan kesinlikle merak ettiğin konuyu hocana önerebilirsin. İnan bana hocanın işine yarayamayacak konu daha çok senin işine yarayacak. Merak ettiğin bir konu bul. Yoksa, hocanın konularına bak. Benim tavsiyem bu olur. Selam ederim.

  3. Ekrem
    Ekrem says:

    zehirli kırmızı çamur lisans bitirme tezi olabilir mi ? Uzun süredir güzel konu arıyorum fakat bir türlü bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

    Teşekkür ederim. Ayrıca böyle faydalı bir site oluşturduğunuz için ayrıca teşekkür ederim.

    • mustafacan
      mustafacan says:

      @ekrem Valla ekrem bitirme konusu seçeceksen olabilir tabi. Ama konuda ne yapılabilir bilemiyorum. Muhtemelen inciği cinciği her şeyi bellidir. Orjinal konu denilen şeyi genelde bitirme danışmanı verir. Ama sen önereceksin sanırım?

  4. strobin111
    strobin111 says:

    Petrol Gazı” gibi bir ifadeye dönüştü LPG. Nasıl bir gaz sıvı olabilir? hocam bu soruyu okulda sordular cevabını verebilirmisiniz.

  5. muahmmed
    muahmmed says:

    LPG, Likit Petrol Gazı’nın kısaltılmasıdır. Likit kelimesinin manasını bilmeyenler için sıvı demektir. Bu durumda “Sıvı Petrol Gazı” gibi bir ifadeye dönüştü LPG. Nasıl bir gaz sıvı olabilir? hocam bu soruyu okulda sordular cevabını verebilirmisiniz

    • mehmet
      mehmet says:

      bu soruyu nasıl bilemez kimse ben 13 yaşındayım ve biliyorum ***sıkıştırılan gaz sıvılaşır***düşük basınçdada tekrar gaza dönüşür

  6. cansu
    cansu says:

    hocam merhaba ben selçuk üniversitesi 4.sınıf öğrencisiyim.bitirme tezimi fizikokimya ana bilim dalından aldım ama henüz bir konu belirleyemedim.nasıl bir konu seçmeliyim?

  7. sedef
    sedef says:

    bir yumurtayı bir miktarsu ve soğan kabukları bulunan kap içinde kaynatalım.Soğan kabukları boyama amaçlı kullanılabilir mi?

  8. MERT
    MERT says:

    HOCAM BİZEDE ÖDEV VERDİLER SOĞAN KABUKLARI BOYALARDA KULLANILIR MI DİYE Bİ CVP VERSENİZ HİÇ BİR YERDE BULAMADIM

  9. nazlı
    nazlı says:

    fen bilgisi öğretmenlğinde okuyorum kimyadan bitirme tezi aldm konuyu biz seçecez ama karar veremedm çalışması zevkli ve bulması kolay bir konu önerir msnz

    • mustafacan
      mustafacan says:

      Fen bilgisi öğretmenliğiniz sırasında da az çok yararlanabileceğini bir konu seçmenizde yarar var gibi geliyor bana. Belki Fen bilgisi öğretmenliğinde bilgisayar tabanlı veya internet altyapısını kullanan eğitim materyalleri ile ilgili bir envarter çalışması yapabilirsiniz. Doğadan işlenmeden elde edilen maddelerle gerçekleştirilebilecek deneylerle ilgili bir çalışma da yapılabilir kanaatindeyim.

  10. Güney V
    Güney V says:

    boya sanayisinde kullanılan boyar maddeler nelerdir.. bunu çok araştırdım ve güzel bilgileri olan birşey bulamadım. yardımınızı bekliyorum

    • mustafacan
      mustafacan says:

      Nerede araştırdın acaba? Bu konuyla ilgili yeterince literatür var. En azından vikipediye bakmamışsındır bahse girerim. Buldukların nelerdir?

  11. kerim_kerim
    kerim_kerim says:

    merhaba hocam ben fırat üniversitesi kimya bölümü 3. sınıf öğrencisiyim bitirme ödevimi organik kiimyadan aldım ama hala bir konu bulamadım bulacağım konunun hem iş hayatımda yardımcı olmasını istiyoru hemde ileride geleceği parlak bir alan olsun istiyoru ama bu aşamada bu konuaların ne olduğunu bir iş tecrübem olmadığı için bilemiyorum yardımcı olurmusunuz

    • mustafacan
      mustafacan says:

      Kerim merhaba,
      Benim yoğunlaştığım mevzu daha çok Fizikokimya. Bitirme ödevi konusundaki hasssiyetini duymuş olmaktan memnunum araştırman istediklerini yapamasan da senin için ikincil yararlara gebe.

      Ben çalışmam sırasında organikle temasın fenol-formaldehit temelli üç öeşit reçine üretmek oldu. Bu bakımdan sana organikle ilgili özellikle şu konulara eğil demem çok haddimi aşmak olur.

      Öte yandan okuldaki hocalarının (özellikle biterme ödevini aldığın hocalarından) yayınlarını araştırman (belki yapmışsındır) çalışmanın hocan tarafından kabulünde yararlı olacaktır. Öte taraftan organik kimyada son trendler nedir diye bakmakta yarar olabilir.

      Bence bir çok bilimsel çalışmaya yayılmış olan nanoteknoloji ile ilgili bir çalışma yapman ilerde araştırmaya devam edeceksen sana bir temel teşkil edebilir.
      Düşüncelerim bu kadar şimdilik. Umarım yararlı olur.

  12. hande ünal
    hande ünal says:

    hocam ben anadolu üniversitesi eczacılık fakultesi 3. sınıf öğrencısıyım.farmasotık uygulamaları dersinde bir odev verdiler.hayatımızdan bır ornek vericegiz kımyasal bır olaya.ornegın yemegın curumesı bunu tepkımelerle anlatıcaz yada sacların kıvırcık olması gıbı.ama konu cok özgun birşey olmalı.bır konuyu tepkımelerle anlatmam gerek lütfen yardımcı olun bulamıyorum.1-2 sayfalık birsey olması gerek.şimdiden teşekkür ederim.

    • mustafacan
      mustafacan says:

      Hande ilk defa üniversitede öğrencisi bir arkadaş olarak senden soru alıyorum bilmiş olasın. Şimdi direkt ödevini okuyunca aklıma bir şeyler gelmedi. Aklıma özgün bişiler gelirse cevap veririm. Özellikle zaman ayırıp rastgele araştırma-okumalar yapmak gerek.

      Acaba sen bu geçen sürede bişiler bulabildin mi merak ettim doğrusu?

  13. ÜMİT
    ÜMİT says:

    hocam siz kimya öğretmeni misiniz ben msn adresimi veriyim bana yardımcı olun lütfen..bu konuyla ilgili nisanın son haftasında teslim etmem gerekiyor

    msn:[email protected]

  14. ÜMİT
    ÜMİT says:

    doğal gazda bulunan kimyasal bileşikler nelerdir,yanma ürünleri nelerdir,yararları ve zararları nelerdir bu konuyla ilgili bi dönem ödevim var yardımcı olursanız sevinirim…teşekürler

Yorumlar kapalı.