ChemistryViews sitesinde yayınalan İngilice makale serisinde Bilimsel Makale yazmanın inceliklerinden bahsediliyor. Bu işlere yeni başlayanlara yarararlı olacağını düşünerek çeviriyorum:
Hiç sonuçlarınızı yayınlanabilir makale olarak düzemlediğiniz çalışmalarınızı red almamak için mücadele ettiniz mi? Asian Journal of Organic Chemistry, dergisinin yönetici editörü Richard Threlfall makalenizin her bir bölümünü nasıl geliştirilebileceğini ve yayınlanma ihtimalinin nasıl arrtırılabileceğini gösteren içeriden ipuçları veriyor.
Özet (Abstract)
Aylarca ya da yıllarca süren çalışmanızı konuza aşına olmayan bir bilim adamına açıklamak için 20 saniyeniz var dendiğini düşünün. Muhtemelen bir ya da iki sonucu derinlemesine teknik detaya girmeden ifade edersiniz değil mi? Bu 20 saniye olayı özet yazmak için gerçekten de iyi bir modeldir.
Özet kısadır fakat bütün ayrıntıları olabildiğince kısaltarak tııştırdığınız bir cümleler bütünü değil. Burada istenilen şey aslında okuyucunun dikkatini çekecek önemli durumların vurgulanmasıdır. Belki bir kaç önemli detay eklenebilir, daha sonra geri kalan ayrıntıları makalenin son kısmına saklamakta yarar vardır. Böylelikle önce önemli noktalar, sonra da detaylar verilmiş olur. Tüm bunlardan sonra aslında siz bilimsel camia için bir haber metni yazıyorsunuz, özet budur.
Arama motorları ve listeleme veritabanları sıklıkla sadece özet metni tararlar ve özetler çoğunlukla makale ile ilgili gösterilen ilk şeydir. Bu noktadan bakıldığında, aramalarda bulunabilme ihtimalini arttırmak için özette çeşitli anahtar kelimeleri başlık yazarken olduğu gibi içerecek şekilde yazmış olmalısınız. İyi bir özet metni kesin olmalı, ana sonuçları veya bulguları içermeli, fakat teknik detaylara okuyucuyu boğmamalıdır. Çünkü burda sizin makalenizle doğru okuyucunun buluşmasını sağlamaya çalışıyorsunuz. Daha sonraki okumalara doğru kişilerin geçmesini sağlamak, kimsenin gereksiz zamanını almamak ana göreviniz. İlgilenen okuyucu zaten kendi isteği ile makaleyi okumaya başladığında teknik detaya makalede girmiş olacaktır. İyi bir özet yazımı bir bilimadamı için anahtar yeteneklerden birisidir aslında, zor olmayan bir yetenek. Aynı zamanda konferanslar, destek başvuruları, iş başvurusu incelemeleri ve daha bir çok konudaki faaliyetler için bu böyledir. Zaman ayırıp özet yazmanın ne kadar önemli olduğunu düşünün.
Trackbacks & Pingbacks
[…] kısa ve kesin özetten biraz farklıdır. Okuyucu araştırman hakkında bir genel bilgi sahibi olmak ister ve daha […]
Yorumlar kapalı.