ChemistryViews sitesinde yayınalan İngilice makale serisinde Bilimsel Makale yazmanın inceliklerinden bahsediliyor. Bu işlere yeni başlayanlara yarararlı olacağını düşünerek çeviriyorum:
Hiç sonuçlarınızı yayınlanabilir makale olarak düzemlediğiniz çalışmalarınızı red almamak için mücadele ettiniz mi? Asian Journal of Organic Chemistry, dergisinin yönetici editörü Richard Threlfall makalenizin her bir bölümünü nasıl geliştirilebileceğini ve yayınlanma ihtimalinin nasıl arrtırılabileceğini gösteren içeriden ipuçları veriyor.
Kaynaklar
Deneysel bölüm gibi kaynaklar bölümünü oluşturmak çok kolaydır. Fakat bir kaç küçük nokta vardır ki işinizi kullanıcı dostu yapar.
Özellikle makalenizin giriş kısmını, atıflarken araştırma alanınız ile en alakalı makalleleri veya iyi bir çerçeve sonun review (inceleme) makalelerini eklemeniz iyi bir püf noktası olacaktır. Muhtemelen bu konuda düşünmemişsinizdir, fakat bu durum editör ve hakemlerin sizin alanınızda bilgi sahibi olduğunuzu ve gerçekten bu alandaki neyin önemli olduğunu bildiğinizi gösterecektir.
Basit bir örnek vermek gerekirse , şu şekilde bir durum açıklaması “C-H aktivsyonu geçtiğimiz yıllarda artarak önem kazanmıştır [1]” ve ardından referanslarda 25 farklı C-H aktivasyon örneği vermek çok da yararlı bir davranış olmayacaktır. Buna rağmen bu gerçekten gerekli ise, geniş bir durum açıklaması içeren tartışmaları eklemeden sadece ön önemli mihenk taşlarından bahsetmekte yarar olacaktır.
İyi bir referans yönetimi yazılımı size çok yardımı olacakır (Artık microsoft word ve open office kendi içlerinden bu özellikleri dahil ettiler. Çev. Notu). İyi bir referans yönetim yazılımı mahalenin sıralamasında herhangi bir karışıklık olmadan sorunsuz olarak yapılmasında yararı olmakta (Eskiden elle bu tür işlemleri yaptığımızda çok daha fazla yorucu olmakta idi. Çev. Notu), aynı zamanda değişik referans stilleri arasında geçiş yapılmasını kolaylaştırmaktadır. Bu yazılımların bazılar web tabanlı uygulamalar olarak bulunmakta ve bir denemeye değer kalitedededirler.
Bunların dışında Mendeley, ResearchGate, ACS ChemWorx vb. gibi bilim adamları için oluşturulmuş sosyal network uygulamaları bulunmakta. Bunlar vasıtası ile makalenizin erken döneminde literatür taraması aşamasında bulduklarınızı kategorize edip kaynak yönetiminde daha düzenli bir çalışma yapabilirsiniz. Böylece daha önce bulduğunuz önemli bir makaleyi bilgisayarıızın dosya altlarının karmaşıklığında kaybetmezsiniz. Bu tür bilimsel sosyal uygulamaların bir güzel özelliği de makalenin tam metnine ulaşamadığınız durumlarda makale yazarına ulaşarak tam metin talebinde bulunmanız, yazara sorular sorabilmeniz ve etkileşimle sorunlarınızı çözebiliyor olmanızdır (Çevirmenin Notu).
Son olarak, atıflarınızın güncel olmasına dikkat ediniz. Son yapılan çalışmaları içermeyen bir kaynaklar bölümü editör ve hakemlere iki şeyi söyler:
- Bu çalışma alanının modası geçmiş
- Yazar güncel çalışmalar hakkında bilgi sahibi değil.
Bu belirttiğimiz noktaları dikkate alarak düşünürseniz, referanslarınız sizin tahmin edebileceğinizden daha fazla bir şekilde hakemlik aşamasında önemli bir etki verecek şekilde katkı sağlar.
Orjinal makale DOI: 10.1002/chemv.201200125 veya burası