letterChemistryViews sitesinde yayınalan İngilice makale serisinde Bilimsel Makale yazmanın inceliklerinden bahsediliyor. Bu işlere yeni başlayanlara yarararlı olacağını düşünerek çeviriyorum:

Hiç sonuçlarınızı yayınlanabilir makale olarak düzemlediğiniz çalışmalarınızı red almamak için mücadele ettiniz mi? Asian Journal of Organic Chemistry, dergisinin yönetici editörü Richard Threlfall makalenizin her bir bölümünü nasıl geliştirilebileceğini ve yayınlanma ihtimalinin nasıl arrtırılabileceğini gösteren içeriden ipuçları veriyor.

Deneysel Kısım

Tüm bilimsel makalenin belki de en kolay yazılacak bölümü, ne kadar, ne miktar kullandığınız belirtmekle elde edilen ve ne kadar karıştırmada bıraktığını anlatan yani ne yaptığınızı yazıya çevirmekle elde edilen bölümdür. Tüm bunların sonunda bir deneysel bölümünüz oluşur.  Basit bir öneri olarak dikkat etmeniz gereken şey bu bölüm okunması kolay bir metin yazmanızın gerektiğidir. Unutmayın, makalede sunduğunuz her fikri gösteren bir delil niteliğindedir ve makalenizi okuyan bir kısım insanlar bu uygulamanızı deneysel kısımdan bakarak tekrar gerçekleştirmek isteyeceklerdir. bu sebeple, açıklık ve gerçekten yardımcı olacak püf noktalardan bahsetmek yararlı olacaktır.

İki önemli ipucu: tekrardan sakının ve deneysel sonuçlarınızla uyumlu bir deneysel kısım yazın. Tekrar tekrar  kullanılan maddelerin miktarlarından, reaksiyon şartlarından veya analitik tekniklerden bahsetmemek gerekir ve böyle bir davranış makalenin önemli bölümlerini bulmayı zorlaştırır. Genel uygulamaların bir özeti, analitik teknikler ve diğer bağlantılı detaylar Deneysel bölümün başında genel ifadeler olarak vermek, gereksiz tekrardan kurtarır.

Verilerin verilmesindeki tutarlılık  deneysel bölümü hakemler tarafından incelendiğinde daha kolay kullanılabilir hale getirir. Herhangi bir SCI kapsamındaki derginin yazarlar için hazırlanan klavuzuna ve derginin eski sayılarına bir göz atın. Örneğin AJOC dergisinin yazar klavuzu: http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1002/(ISSN)2193-5815/homepage/2157_notice.html. Böylece verilerinizi nasıl formatlayacağınız hakkında bir fikir edinmiş olursunuz.

Hatırdan çıkartılmaması gereken bir başka nokta da, bir çok dergi kullanılan kimyasallar ile alakalı analitik verileri açıklamak gereklidir. Fakat yazım klavuzuna ilk olarak bakmak gerekir.

Hakemler sıklıkla deneysel verilerilerinizde daha sonra incelemek ya da ilgilenmek için bıraktığınız, gerçekte saydece yazım veya makalenin eski versiyonunda kalma tutarsızların altını çizer veya bununla ilgili size soru yöneltir. Bu nedenle, verilerinizi açıkça sunmaz ve göndermeden önce baştan bir kez kontrol etmek gereksiz hakemlerle gereksiz bir revizyon randunundan kurtulmak için değecektir.


Orjinal makale DOI: 10.1002/chemv.201200124 veya burası