letterChemistryViews sitesinde yayınalan İngilice makale serisinde Bilimsel Makale yazmanın inceliklerinden bahsediliyor. Bu işlere yeni başlayanlara yarararlı olacağını düşünerek çeviriyorum:

Hiç sonuçlarınızı yayınlanabilir makale olarak düzemlediğiniz çalışmalarınızı red almamak için mücadele ettiniz mi? Asian Journal of Organic Chemistry, dergisinin yönetici editörü Richard Threlfall makalenizin her bir bölümünü nasıl geliştirilebileceğini ve yayınlanma ihtimalinin nasıl arrtırılabileceğini gösteren içeriden ipuçları veriyor.

Başlık

Tam olarak makalenizin en üstünde bulunan başlık ile başlıyoruz!

Bir yazının başlığı önemlidir, çünkü editör, hakem ve/veya okuyucunun baktığında doğal olarak ilk gördüğü şeydir.  Bu nedenle, onların hemen dikkatinin celp etmesi açısından önemlidir ve sizin makaleninizin bilimsel buluş açısından ne içerdiğini de cevaplayacaktır. Genel ifadelerden sakının, yaptığınızı tam anlatan ifadeler kullanın. Çok teknik belki değil ama kesin ve sizin tam olarak yaptığınızı açıklamalı.

Dikkat edilmesi gereken diğer şey de,  internet ve bilimsel arama araçları genellikle başlıkla arama yaparlar, bu sebeple de makalenizin okunmasını ve atıf almasını istiyorsanız, ana noktoları, can alıcı buluşlarınızı başlığa koymakta yarar olacaktır.

Bir başka iyi tavsiye de şu olabilir: Hangi arama sonucunda sizin makalenizin çıkmasını istersiniz? İnsanlar arama ekranına ne yazdıklarında sizin makalenizin görünmes* Ne tür bir aril alkol? gibi soruların cevaplarını editör, hakem ve okuyucu anlayamaz.ini istersiniz? Bu soruları düşünerek başlıklarınızı oluşturmalısınız.

Daha soğrusu belki şöyle olmalı: “Rütenyum triklorid 2,4-disubsitite aril alkoller ile C-H aktivasyonu için en verimli katalizördür”

Editör, hakem, okuyucu bunu okuduğunda çalışma ile ilgili ana çerçeveyi hemen yakalamış olur. Eğer gerek duyuyorsa veya aradığı bu ise hemen okumaya başlar. Bir başka durum da okuyucunun kesin başlıkları okumaya daha istekli olmasıdır.

Belki de bu tür kesin başlıklar, hazır bulunuşluk seviyesini arttırmasından kaynaklanıyordur.

İlaveten, birileri arama motoruna “rutenyum”, “C-H aktivasyonu”, ya da “2,4-disubsitite” yazdığında sizin makalenizin görünme ihtimali daha da artacaktır. Fakat ilk durumdaki hali ile başlık kullanılsa bu ihtimal düşecektir.

Son olarak, her ayrıntıyı eklemekten sakının. Bunu yapmazsanız kafa karıştırıcı bir başlığınız olur. Belki özet kısmında bu ayrıntılar berilmelidir. En çok okunan ve atıf alan başlıklar kısa ve kesin olanlardır.


Orjinal Makale: DOI: 10.1002/chemv.201200117

http://www.canmustafa.com/2012/11/kimya/iyi-bir-bilimsel-makale-icin-oneriler-kapak-mektubu-1.html

2 cevaplar

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] bir editör/hakem başlığı okumalı. Basit gibi geliyor ama başlıklar ilk izlemini verir. Başlık ile iligili önceki yazımızı inceleyiniz, bu konuda bazı ipuçları içermekte. İlgin mi? Bilgi verici mi? Bu makale bu alanda […]

Yorumlar kapalı.