ChemistryViews sitesinde yayınalan İngilice makale serisinde Bilimsel Makale yazmanın inceliklerinden bahsediliyor. Bu işlere yeni başlayanlara yarararlı olacağını düşünerek çeviriyorum:
Hiç sonuçlarınızı yayınlanabilir makale olarak düzemlediğiniz çalışmalarınızı red almamak için mücadele ettiniz mi? Asian Journal of Organic Chemistry, dergisinin yönetici editörü Richard Threlfall makalenizin her bir bölümünü nasıl geliştirilebileceğini ve yayınlanma ihtimalinin nasıl arrtırılabileceğini gösteren içeriden ipuçları veriyor.
Makale Reddedildi
Bazılarına göre hakemlik ücreti diye birşey ödense idi muhtemelen yüzlerce dolar tutacaktı. Fakat böyle bir durum sözkonusu bile değil. Hakemler makalenizin kalitesini, bilimsel içeriğini ve okunabilirliğini geliştirmek için çalışan ve yüzlerce dolar tutan bu işi gönüllü olarak yapan ve bunu yaparken tecrubesini haddinden fazla tecrubesi olan kişilerdir. Bundan dolayı bu yorumların gereğinin çoğunu gerçekleştirmek size kalmıştır. Ne olursa olsun hakemlik sürecinin sonucu, makalenizin gelişmesine imkan sağlamasıdır. Bu sebeple bu yorumları asla gözardı etmeyin.
İlk olarak reddedilme hakkında konuşalım. İyi bir durum değil ama herkesin başına gelen bir durum.
Bir liste halinde hakemlerin makaleniz hakkındaki yorumlarını alacaksınız. Sadece görmezden gelip bu haliyle başka bir dergiye asla yollamayın. Çünkü eğer böyle bir şey yaparsanız iki şey olabilir.
- Gönderdiğiniz yeni dergi makalenizi incelemek için farklı bir hakeme gönderir ve hakem benzer yorumlarda bulunur. Bunun üzerine makaleniz red edilir.
- Gönderdiğiniz yeni dergi tesadüfen sizin makalenizi incelemek için aynı hakeme gönderir ve hakem onca zamanın boşa harcandığını görür. Bunun üzerine o da hızlı bir şekilde red tavsiyesinde bulunur.
İki durumda da kendinizin ve herkesin zamanını boşa harcarsınız ve elinizde yayınlanmış bir makale de olmaz. Hakemlerin yorumları hakkında düşünmek ve gerekli ise düzeltmeleri yaparak başka bir dergiye göndermek her zaman daha iyidir.
Sıklıkla hakemler kısa bir liste halinde bakıp düzeltmeniz gereken şeylerin listesini verirler. Böyle bir durumda sizin bu bir kaç örnekle yetinmeyip makalenin tümünü incelemeniz çok önemlidir. Böylelikle makaleniz daha iyi bir bilimsel içerik olacağından kabul alması kolaylaşmış olacaktır.
Orjinal Makale: DOI: 10.1002/chemv.201300026 ya da burası