ChemistryViews sitesinde yayınalan İngilice makale serisinde Bilimsel Makale yazmanın inceliklerinden bahsediliyor. Bu işlere yeni başlayanlara yarararlı olacağını düşünerek çeviriyorum:
Hiç sonuçlarınızı yayınlanabilir makale olarak düzemlediğiniz çalışmalarınızı red almamak için mücadele ettiniz mi? Asian Journal of Organic Chemistry, dergisinin yönetici editörü Richard Threlfall makalenizin her bir bölümünü nasıl geliştirilebileceğini ve yayınlanma ihtimalinin nasıl arrtırılabileceğini gösteren içeriden ipuçları veriyor.
Kapak Çalışması
İşte sıkı bir çalışma sonunda nihayete erdi. Makaleniz kabul edildi ve şimdi seçtiğiniz dergiye bir kapak görseli tasarlayarak biraz eğlence katmanın zamanı.
Gönderdiğiniz dergiye bir kapak görseli oluşturmayı düşündüğünüzde, muhtemelen Ig-Nobel Ödülü anında aklınıza gelmeyecektir. Bununla birlikte, Ig-Nobel Ödülünün mottosu olan “Araştırma insanı güldürmeli ve daha sonra da düşündürmeli” kapak çalışmanızı düşünürken aklınızda bulunması gereken iyi bir başlangıç noktasıdır. İllüstürasyonunuz kesinlikle insanları güldürmesi gerekmez fakat okuyucularında aklında büyük etki uyandırmak istediğinize ve daha sonra da araştırmanız hakkında düşünmenizi istediğinize bir gerçektir. Belki ayı zamanda ülkenizin kültürü ile ilgili de birşeyler eklemek isteyeceksiniz. Tüm bunlardan sonra, dergiler uluslararasıdır ve insanlar ülkenizi bulmak istemiyorlardır. Okuyuculara çarpıcı ve renkli bir görsel sunun ve tam olarak gerektiği kadar bilimsel bilgi vererek daha fazlasını öğrenme iştiyaki oluştururunuz.
Çok küçük yazılar kullanmamaya ve çok benzer renkler kullanmamaya çalışın (Çev. Notu: Genellikle 2veya 3 renkten fazla tasarımda renk ve gradyen artalan kullanmamaya çalışınız). Bu görselinizin her parçasında iyi bir kontrast yarattığınızdan emin olun ve arkaalanda kullandığınız renkler ve görseller öndeki hiçbirşeyin okunurluğunu yok etmemelidir. En yararlı kapak resimleri basittir ve fakat ilgi çekicidir (Çev. Notı: Tasarımlarda her yeri doldurmaya çalışmak temel hatalardan birisidir ve genellikle anlamlı boşluklar tasarımı rahatlatır.). Bazı durumlarda, sıradışı kapak çalışmaları derginin görünen yüzü gibi her yerde kullanılır, bu da tabiki sizin makalenize çok daha fazla ışıkların dönmesi demektir.
Çev. Notu: Böylece serinin sonuna geldik. Burada yazılanların çoğu süreç ile ilgili bilgisi olamayanlar için önemli bilgiler içeriyor. Çeviriyi yaparken bile çok yararlandığımı söylemek isterim. Umarım başka arkadaşlara da yarar sağlar.
Orjinal Makale: DOI: 10.1002/chemv.201300028 ya da burası