ChemistryViews sitesinde yayınalan İngilice makale serisinde Bilimsel Makale yazmanın inceliklerinden bahsediliyor. Bu işlere yeni başlayanlara yarararlı olacağını düşünerek çeviriyorum:
Hiç sonuçlarınızı yayınlanabilir makale olarak düzemlediğiniz çalışmalarınızı red almamak için mücadele ettiniz mi? Asian Journal of Organic Chemistry, dergisinin yönetici editörü Richard Threlfall makalenizin her bir bölümünü nasıl geliştirilebileceğini ve yayınlanma ihtimalinin nasıl arrtırılabileceğini gösteren içeriden ipuçları veriyor.
Makaleniz üzücü bir deneyimle red aldı, fakat bu sizin bir şey öğrendiğiniz deneyim oldu. Hakemlerin yorumları makalenizi geliştirmek için yardımcı oldu ve böylece bir dahaki sefere daha iyi sonuçlar alacaksınız. Bununla birlikte olanların hakem inceleme aşamasında adil olmayan bir şekilde gerçekleştiğini mi düşünüyorssunuz? Belki hakemler verileriniz hakkında yanlış yorumlarda bulundu ya da önceki çalışmların sizin sonuçlarınız ile uyum içinde olduğunu gözden kaçırdıklarını düşünüyorsunuz.
Hakem incelemesi işlemlerinin senin makalenin kritik edilmesinin bir kat ötesi olarak düşünmelisin ve hakemlerin insan olduğunu da unutmamalısın; bu bazı zamanlarda hata yapabilecekleri anlamına da geliyor. Makalen üzerine verilen kararın tekrar gözden geçirilmesini talep edebilirsin, fakat bunun için çok iyi bir bilimsel nedenin olmalı.
Bunun için en iyi yol derginin editörüne düşüncelerini ve bunun arkasındaki bilimsel dayanakları anlatan bir mektup yazman olacaktır. Hakemin nerede yanlış fikire sahip olduğunu veya neyi gözden kaçırdığını ve bunun neden makale üzerindeki genel olumsuz fikrinin oluşmasına sebep olduğunu açıkla. Editör ilettiğin delilleri dikkate alacak ve belki de başka bir hakemin yardımına başvuracak veya derginin editöryal bordunda bulunan birisinden yardım isteyecek ve kabul veya red konusunda tekrar düşünecektir.
Kesinlikle yapmaman gereken şey ise başka dergilerde ne kadar çok yayınınız olduğundan ve bu saçma sapan problemle ilk defa karşılaştığınızdan ve bu karara inanamadığınızdan ve kalbinizin kırıldığından ve bir bölümün başkanı olduğunuzdan ve daha yeni bir ödül kazandığınızdan falan bahseden bir gargara maili yazmamamızdır.
Eğer bir dergiden red mektubu almışsanız düşünmek için kendinize biraz zaman verin ve eğer gerçekten tekrar bir gözden geçirme istiyorsanız, makaleninizin tekrar incelenmesi için güçlü bilimsem meseleler içeren ağırbaşlı bir mektup yazın. Bilimsel bir deliliniz yoksa, sırf siz sinirlendiniz diye bir editör sizin makalenizi gözden geçirmeyecektir.
Eğer bu yazı serisini takip etmişseniz, ümit ederim ki bu sizin başınıza gelmeyecektir ve biz de daha daha mutlu bir konu olan makalenin kabul alması veya revizyon istenmesi konusu ile devam edebileceğizdir.
Orjinal Makale: DOI: 10.1002/chemv.201300027 ya da burası