B.1.İnfrared Işın Kaynakları
İnfrared absorpsiyonunu ölçmede kullanılan cihazlarda sürekli infrared ışın kaynağı ve duyarlı bir infrared tranduseri bulunur.
Uygun bir ışın kaynağı, kolayca belirlenebilecek ve ölçeklenebilecek yeterli güçte işın demetleri oluşturmalıdır. Buna ilaveten, ışın şiddetinin belirli bir süre içinde sabit kalması da gereklidir. Bunu sağlamak için de çift ışınlı cihaz tasarımları geliştirilmiştir.
Transduserlerden yüksek duyarlılık göstermeleri beklenir, ideal bir sinyal gürültü oranına sahip olmaları ve geniş bir dalgaboyu aralığında sabit, orantılı cevap verme özellikleri göstermelidir. Cevap verme hızı da yüksek olmalı, ışın gelmediğinde çıkış sinyali sıfır olmalıdır.
Bu böÂlümde ise günümüz infrared cihazlarında bulunan ışın kaynakları ve transduserler üzerinde durulacaktır.
B.1. Işın Kaynakları
İnfrared ışın kaynaklan, elektrikle 1500 ile 2000 K’e kadar ısıtılabilen inert katılardır. Bir siyah cisminkine yakın sürekli bir ışıma oluÅŸur (Åžekil 3). Bu sıcaklıklardaki maksimum ışın ÅŸiddeti 5000 ile 5900 cm-1 (2 ile 1,7 µm) arasında olur. Uzun dalga boylarınÂda ÅŸiddet, 670 cm-1 (15 µm)’de maksimum deÄŸerinin yaklaşık % 1 ‘ine kadar düzenli olarak düşer. Kısa dalga boylu kısımda ise, düşüş daha hızlıdır ve ÅŸiddetteki benÂzer bir azalma 10000 cm-1 (1 µ) civarında gözlenir.
Nernst Çubuğu
|
Nernst çubuÄŸu, 1 ile 2 mm çaplı ve 20 mm uzunluÄŸunÂda silindir biçimine getirilmiÅŸ nadir toprak elementleriÂnin oksitlerinden ibarettir. Silindirin bir ucuna dirençli bir ısıtma elemanı için yeterli elektiksel baÄŸlantı saÄŸlaÂyacak platin teller gömülür. Sistemden akım geçtiÄŸinde 1200 ile 2200 K arasında bir sıcaklık meydana gelir. Nernst kaynağı büyük bir negatif elektriksel direnç sıÂcaklık katsayısına sahip olup, akım istenen sıcaklığı saÄŸlayacak büyüklüğe eriÅŸmeden önce bir dış kaynak ile donuk kırmızı bir renge kadar ısıtılmalıdır. SıcaklıÂğın artmasıyla direnç azaldığından akım devresi akımı sınırlayacak ÅŸekilde tasarlanmalıdır; aksi taktirde ışın kaynağı çok hızlı ısınır ve tahrip olur.
Åžekil 4, yaklaşık 2000 K’de çalıştırılan bir Nernst çubuÄŸuna ait spektrumu gösterir. EÄŸrinin siyah cisminkine benzediÄŸine dikkat ediniz; küçük pikler ve ÅŸekildeki bozukluklar kaynağın kimyasal bileÅŸiminden kaynaklanmaktadır.
Globar Kaynağı
Globar, çoÄŸunlukla 50 mm uzunluÄŸunda ve 5 mm çaÂpında silisyum karbür bir çubuktur. Bu da elektrikle ısıÂtılır (1300 ile 1500 K) ve pozitif direnç katsayısına saÂhip olma gibi bir üstünlüğü vardır. Öte yandan, ark yapÂmasını önlemek için su soÄŸutmalı elektrik baÄŸlantılarıÂna gerek vardır. Globar ve Nernst kaynaklarının spektral enerjileri, Globar kaynağının çok daha büyük bir çıktı verdiÄŸi 5 µm’nın altındaki bölge hariç birbirine yakındır.
Akkor Tel Işın Kaynağı
Globar veya Nernst kaynaklarından daha uzun ömürlü ve biraz daha düşük ÅŸiddetli bir ışın kaynağı olan bu kaynak, nikrom telin sıkıca sarılarak spiral haline getiÂrilmesi ve elektrikle 1100 K’e ısıtılmasıyla elde edilir. Seramik bir silindir içine yerleÅŸtirilen bir rodyum tel de ışın kaynağı olarak benzer özellikler gösterir.
Cıva Arkı
Burada anlatılan termal kaynakların hiç biri uzak-infra-red bölgede (λ> 50 µm) uygun bir tayin için yeterli ışık gücünü saÄŸlayamaz. Bu bölgede yüksek basınçlı cıÂva arkı kullanılır. Bu düzenek, bir atmosferden daha büÂyük bir basınçta cıva buharı içeren kuvars ceketli bir tüptür. Buhardan elektriÄŸin geçirilmesi uzak-infrared bölgede sürekli ışın saÄŸlayan bir iç plazma kaynağı oluÅŸturur.
Tungsten Telli Lamba
Tungsten telli lamba, 4000 ile 12800 cm”1 (2,5 ile 0,78 µm)’Iik yakın-infrared bölgesi için uygun bir ışın kayÂnağıdır.
Karbon Dioksit Lazer Işın Kaynağı
Ayarlanabilir bir karbon dioksit lazeri, sulu çözeltide absorpsiyon yapan türlerin tayininde ve bazı atmosferik kirleticilerin deriÅŸimlerinin bulunmasında bir infrared kaynak olarak kullanılır.6[M1] Karbon dioksit lazeri 900 ile 1100 cm-1 (11 ile 9 µm)’de yüze yakın farklı çizgiden oluÅŸan bir ışın bandı verir. Bu çizgilerin herhangi biri, lazer ayarlanarak ayırt edilebilir. Mevcut dalga boyu aralığı sınırlı olmasına raÄŸmen, 900 ile 1100 cm-1 bölgesi CCVin gerilmesinÂden kaynaklanan absorpsiyon bandları yönünden özelÂlikle zengin bir bölgedir. Bu nedenle bu kaynak amonÂyak, bütadien, benzen, etanol, azot dioksit ve trikloro etilen gibi çok sayıdaki önemli maddelerin kantitatif taÂyini için çok yararlıdır. Lazer kaynağının önemli bir özelliÄŸi de, her bir çizgide siyah cisim kaynağının verÂdiÄŸinden birkaç ondalık mertebe daha büyüklükte ışın gücüne sahip olmasıdır.
[M1]6 H. R. Jones and P. A. Wilks Jr., Amer. Lab., 1982, 14(3), 87; L. B. Kre-uzer, Anal. Chatt., 1974, 46, 239A.