GüneÅŸ enerjisi, güneÅŸin çekirdeÄŸinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışıma enerjisidir, güneÅŸteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi ÅŸeklindeki füzyon sürecinden kaynaklanır. Dünya atmosferinin dışında güneÅŸ enerjisinin ÅŸiddeti, aÅŸağı yukarı sabit ve 1370 W/m² deÄŸerindedir, ancak yeryüzünde 0-1100 W/m2 deÄŸerleri arasında deÄŸiÅŸim gösterir. Bu enerjinin dünyaya gelen küçük bir bölümü dahi, insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazladır. GüneÅŸ enerjisinden yararlanma konusundaki çalışmalar özellikle 1970’lerden sonra hız kazanmış, güneÅŸ enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet bakımından düşme göstermiÅŸ, çevresel olarak temiz bir enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiÅŸtir.

Güneş enerjisi teknolojileri yöntem, malzeme ve teknolojik düzey açısından çok çeşitlilik göstermekle birlikte iki ana gruba ayrılabilir:


  • Isıl GüneÅŸ Teknolojileri : Bu sistemlerde öncelikle güneÅŸ enerjisinden ısı elde edilir. Bu ısı doÄŸrudan kullanılabileceÄŸi gibi elektrik üretiminde de kullanılabilir.

  • GüneÅŸ Pilleri: Fotovoltaik piller de denen bu yarı-iletken malzemeler güneÅŸ ışığını doÄŸrudan elektriÄŸe çevirirler.

Kaynak:http://www.eie.gov.tr/turkce/gunes/gunes.html