Yola çıkmadan önce günlük tutmayı düşünüyorsanız bence bir tablet almakta yarar var. Böylelikle kağıda yazdıklarınızı benim gibi dijitale geçirmek için 1-2 hafta bkaiy kaybetmezsiniz. Kuşkusuz bunda benim 180 sayfalık günlüğümün de etkisi var. Her halukarda bu probleminiz çözülecektir ama bu sefer de pil sorunları ile uğraşacaksınız. Seçim sizin. Yazmanın vakit alması gibi bir dejavantajı var ama tekrar redakte etme imkanı da vermekte geçirme işlemi sırasında. Benim gibi dağanık bir adam çin yararlı olabilir.

Çoğumuzu bunu yapıyoruzdur ama bir hatırlatma olması açısından para yönetiminizi hangi bankadan yapıyorsanız o bankanın akıllı telefon uygulamasını mutlaka önceden telefona yüklemekte ve öncesinde denemekte yarar var.

Bedava kablosuz bağlantı buluntuğunda ücretsiz görüşme için Viber benzeri programlardan kredi satın alıp çok ucuz fiyata Türkiye ile görüşmek mümkün oluyor. Yurt dışı görüşme için sakika satın alsanız bile Viber kredisi satın almakta yarar var diye düşünmekteyim.

Artık hepimizin birden fazla pille çalışan elektroniği var. Bunları bir priz bulduğunuzda hangisini önce şarj etmeniz gerektiğini düşünmemek için taşıması kolay bir  tek prizden 3-4’e çoklayan fiş yanınıda taşımanızda yarar var. Böylece bataryalarınızı aynı anda şarj edebilirsiniz.

Gideceğiniz yer ile ilgili güncel fiyatlar hakkında bilgi almak ve hatta katkıda bulunmak isterseniz, www.numbeo.com sitesi güzel bir hizmet sunmakta. Sitelerinde “Numbeo is the world’s largest database of user contributed data about cities and countries worldwide. Numbeo provides current and timely information on world living conditions including cost of living, housing indicators, health care, traffic, crime and pollution.” yazmakta.

Yola çıkmadan önce Lonely Planet yayın evinin bölge ile igili kitaplarını da satın almakta yarar var.

AKILLI TELEFONUNUZ İÇİN PROGRAMLAR

  • Google Maps: Sisteminizde standart olarak kurulu olması gerekli olan bu uygulama ile yola çıkmadan önce gideceğiniz bölgenin haritasını android sisteminizde kurulu olan google harita uygulamasındaki çevrimiçi kaydet özelliği ile kaydedebilirsiniz. Böylece sıkıntı yaşamadan gezdiğiniz yerlerin bir haritasını telefonunuza kaydetmiş olursunuz.
    Play-store  App-store
  • ViewRanger GPS: Bu yazılım aslında doğdaki aktiviteler için münhanili veya uydu görüntüsünden oluşan haritaları parasız kar amacı gütmeyen sağlayıcılardan telefonuna indirip internet bağlantısı olmadan kullanabilemnizi sağlayan bir uygulama. Harita boyutu noktasından bir kısıtlama içermemesi de diğer yararlı tarafı. Doğada yararlı olduğu gibi Sibirya ve Moğolistanda da fazlası ile işe yarayacak bir uygulama. Kurduktan sonra gitmeyi düşündüğünüz bölgeyi telefonunuzun depoloma kapasitesini dikkate alarak akılcı bir şekilde kaydedin. Seyahatiniz boyunca açıp kolayca kullanın diyecemiyeceğim. Arayüze biraz alışmanız gerekmekte. Gezdiğiniz yerlerde navigasyon, yolun ve noktanın kaydı ve paylaşımını yapabilirsiniz.
    Play-store  App-store

    Nokia store  Nokia store
    Şu andaki ücretsiz olarak kullanabileceğiniz haritalar OpenCycleMap, Open Street Map, Bing Aeral ımagery, Ski Map, Trasnport Map.
  • Google Traslate: Android versiyonunda gideceğiniz ülkenin sözlüğünü çevrimiçi kullanabilmek için indirme imkanı sunmakta. Bu özellik sayesinde çok basit olarak ne istediğinizi yazarak derdinizi anlatmanız mümkün olmakta. Özellikle Sibirya ve Moğolistan’da İngilizce bilen insanın az olduğunu ve Rusça bilginizin de zayıf olduğunu düşünerek bunları söylemekteyim.
    Play-store
  • XE Currency Converter: Gittiğiniz her ülkede eğer internet bağlantınız varsa güncelleyerek, yok ise en son verilerle istediğiniz her para birimi arasında değişimi kolayca yapabileceğiniz güzel bir uygulama. Çok yararlı.
    Play-store  App-store  Diğer mobil cihazlarda sürümleri mevcut.
  • TripAdvisor: Kullanıcı tarafından geliştirilen bir sisteme sahip olan TripAdvisor sitesinin mobil uygulamaları. Çok fazla ayrıntıya gerek yok. Kurmakta yarar var.
    Play-store  App-store
  • Booking.com: Yurtdışında kullanılabilecek rezervasyon portalları arasında bence en güvenileni. Bilmediğiniz bir yerde biraz fazla da olsa ödeyerek kolayca ve güvenilir olarak rezervasyon yapabilirsiniz. Hostel’den 5 yoldızlıya kadar çok geniş bir yelpazesi var. Bazen istediğiniz zaman iptal edebileceğiniz rezerve imkanı da veriyor.
    Play-store  App-store
  • CouchSurfing akıllı telefon uygulaması:
  • Sygic: Offline navigasyon programı. Haritaları çok yararlı ve az sistem kağnağı tüketen benim standar olarak kullandığım navigasyon programım. Tek eksik yanı trafik verisi için ayrı para istemesi. Tabiki paralı; şu anda dünya haritalarının tamamı ~40 € kampanyasında. Belki anlaşılabilir bir durum Moğolistan haritası yok. Gerçi olsa bile bu haritanın boyutu 100 MB altında olurdu eminim. Ulan Batur ve etrafı dışında çok da ayrıntılı birşeyler olmazdı heralde.
    Play-store  App-store
    Kurulumu yaptıktan sonra da siteden istediğiniz lisansı satın almanız gerekmekte.
  • City Maps 2Go uygulaması: İki versiyonu mevcut olan bu uygulama, çok ayrıntılı bilgi vermese ve fazla şehir içermese de gideceğiniz şehirlerle ilgili offline bir alternatif haritanız olabilir. Paralı versiyonu belki daha yararlıdır. Ben gerek duymadım.
      Play-store  App-store
  • Hala çalışıyor mu bilmiyorum ama “Android işletim sisteminde GPS navigasyon” başlıklı yazıma da bir göz atmakta yarar var.

ÇANTA SEÇİMİ

Bu tür uzun yolculuklarda iki çanta ile yola çıkmakta yarar var. Bunlardan birisi ana çantanız ve hacmi 80 Litreye kadar büyüyebilen bir tam kamp çantası olmalı. Sırt çantanızı yeni almışsanız sırt sistemini kendinize uygun olarak ayarlamakta ve denemekte yarar var. Diğer çantanız ise şehir içi gezilerde işinize yarayacak olan ve 20-40 litre boyutlarında olan bir sırt çantası olabilir. Fotoğraf makinenizi, atıştırmalık şeylerinizi, yedek yağmurluk ve soft shell ceketinizi, suyunuzu, hediyelikleri koyacağınız bir çanta. Mümkün olduğunca çantanızın içini boş bırakmaya çalışmakta yarar var. Çünkü dönüş sırasında aldığınız hediyeler için yeriniz olması gerekiyor. Bu da tıkabasa bir çanta ile yola çıkınca sıkıntı olabiliyor.

HEDİYELİK EŞYA TAVSİYELERİ

Mısırçarşısının arkasındaki yerlerden hediyelikleri aldık. Bol miktarda balon almakta yarar var. Bu ucuz şeylerin çocuklar ve aileleri üzerindeki etkisi inanılmaz. Sosyol ortamda yabancıdan misafire dönmenizi çok kolaylaştırmasının yanında çocukların yüzlerindeki sevinci gördüğünüzde verdiğiniz rakamın küçüklüğünün önemsizliğini aklınıza getiriyorsunuz.

  • Kız çocuklar için bilezik ve kapaklı cep aynaları hediye aldık.
  • Bunun dışında misafir olduğunuz evlere giderken küçük çikulata kutuları hediyelik olarak aldık. Türk kahvesi ve çayı da özellikle alınabilecekler arasında.
  • Her ihtimale karşı yanında ülkenizin pulu götürün :) Bu kadar değil tabi ama 5, 10 TL gibi kağıt paralar veya bozukluklukları parasal değer açısından değil belki ama geldiğin yerden farklı birşeyler getirmek için yararlı oluyor. Ben şahsen bu paralardan kız arkadaşına hediye alanını gördüm. Kız havalara uçtu. Belki benim anlamadığım bir şey vardır diye sordum. Ablamız koleksiyonu seviyormuş.
  • Bunu yapmayacaksını biliyorum ama yazmak istiyorum. Türkiye’den gelirken bana oranın çay kaşıklarından getir diyenine de rastladım. Var arkadaş dünyada böyleleri. Mutlu etmek insanları kolaymış.  Çam sakızı çoban armağanı.

Bunlar çoğaltılabilir. Çantanızdaki yerinize bağlı.

Geziye hazırlık aşamasında google earth‘den gideceğim bölgeleri gezmek gibi bir alışkanlığım var. Farenin orta tuşa basılı tutup aşağı çektiğinizde bölgeyi oradaymış gibi sanal olarak gezebiliyorsunuz. Böylece taksiye bindiğinizde veya birisine yol sorduğunuzda coğrafyadan da bakarak gideceğiniz yerin ne tarafta olduğunu ve ne kadar mesafe olduğunu yaklaşık olarak bilebilyorsunuz. Kuşkusuz her kişi için bu iyi bir fikir olamayabilir.

Sonraki Yazı : 2-İlk İntibalar ve Novosibirsk