Fenolik Reçine Üretimi
Fenolik reçinelerin üretilmesi farklı adımlar içerir. Sübstitüsyon ve kondensasyon reasksiyonları (fenol ve formaldehit arasındaki) zamana ve mekâna göre farklılıklar göstermiştir. Aynı zamanda, farklı katalizörlere göre de farklılık gösterir. Aslında, hidroksimetil grupları veya Fenolik hidroksil grupları esterifikasyona uğrayabilir ve doymamış bileşimlerle reaksiyon verebilir. Reçine, distile edilmek suretiyle, konsantre çözelti verecek şekilde veya katı reçine elde edecek şekilde elde edilir.
Şekil.1 Fenolik reçine tesîsi. a) ürün tahliye vanası; b) Isıtıcılar; c) Karıştırıcı; d) boşaltma sistemi; e) Termometre; f ) Geri akış soğutucusu; g) Ana yoğunlaştırıcı; h) Üç yönlü vana; i) Geri akış ve ayırma kazanı; j) Sifonlu geri dönüş borusu; k) Toplama muhafazası
Fenolik reçinelerin büyük çeşitlilik göstermesine bağlı olarak, hidroksimetil fenol durumunda 20 oC’lerden, doğal reçinelerle modifiye edilmiş reçine durumlarında ise 280 oC’nin üstlerine kadar geniş bir sıcaklık aralığında üretilirler. Reaksiyon sulu çözeltilerde, organik çözücülerde veya eriyik içinde gerçekleşebilir. Reaksiyon bazen süblimasyondan kaçmak için basınç altında gerçekleşebilir. Örneğin, paraformaldehit veya sıcaklığı arttırmak için sıcaklık sık sık vakum ortamında olur. Fenolik reçine üretim tesisi Şekil.1’de görülebilir. Bu tesis şeması, bach prosesin her adımını göstermektedir. Fenol ve formaldehit arasındaki sübstitüsyon ve kondensasyon reaksiyonu çok yüksek değerde egzotermiktir. Novalaklarda metilen köprülerinin oluşma ısısı, -97,7 kj/mol’dür. Reaksiyon hızlı ve kuvvetlicedir. Bu nedenle, kondansatöre ulaşım, ani soğutma düzenekleri, dış borular çok güvenli olmalı ve soğutma kapasiteleri çok yüksekçe olmalıdır. Güvenli endüstriyel ürün elde edebilmek için, fenol reaktöre her zaman önce konulmalı ve daha sonra formaldehit eklenmelidir. Kondensatın artanı çıkartılmalıdır. Çalışma ortamı güzel havalandırılmalıdır.
Korozyona dayanıkla çelik, yapı malzemesi olarak kullanılmalıdır. Genel olarak, fenolik çok az miktarda ve farklı çeşitlerde üretilirler. Termosetler gibi bazı çeşitlerde veya ağaç zamkları üretiminde kullanılan resoller, buna zıt olarak büyük miktarlarda üretilirler ve bu yüzden sürekli sistemler çok daha fazla kullanılır. Üretim prosesi literatürde botu reaktörler veya sıra tank reaktörler kullanmayı tavsiye etmiştir.
Kanaklar:
1. Wolfgang, H., Ullmann’s Encyclopedia of Industrial Chemistry, Phenolic Resins. Wiesbaden. Germany : Wiley VCH, 2004.
ham resol fenole kaynar su dayanımını uzatmak için hangi tip ester sertleştirici önerebilirsiniz
Mustafa Hocam toz haline getirilmiş bakalitin hegzametiltetraamin ile sertleştirme işlemini nasıl yapabileceğimi söyleyebilir misiniz şimdiden teşekkürler..
döbukum guruıbu kat ı sıvı reçine reçine ustasıyım 30 yıllık tecrubem var fınansör yada bu işi geliştırmek isteyenlere açığım ortak nokta bulrsam tabıkı..
Mustafa bey mrb ben bu çalışmalarda çok uğraştım 4 seneden fazla bir süre oldu ve tüm sermayem kimyacılara ve ham malzemelere harcadım :( ve sonuç yapan kimyacı bir zaman sonra hayinlik yaptı beni sattı ve formülü söylemedi sizden tek ricam bana bu madellerin 1kg elde etmek için nekadar Fenol formaldehit kullanacak yardımcı olurmusunuz çalışmak için malzemem var biraz ham malzeme alacak param bile kalmadı
Mehmet bey lütfen bu çeviriyi baştan sona bir okuyunuz. Gerekirse tekrar görüşelim. Fakat hatırladığım kadarıyla çeviriyi yaparken fenol formaldehit oranları yazmakta idi.
Fenol fermondahit reçineden plastik türü malzeme üretmek istiyorum.Malzeme mika gibi şeffa renklerde olacak bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz.
Engin bey bu noktada yardımcı olabilecek vaktim ne yazık ki yok. İşlerinizde başarılar dilerim. Kolay gelsin.
Mustafa bey bu konuda bilgi alacagım bir kaynak önerebilitmisiniz.
1. Wolfgang, H., Ullmann’s Encyclopedia of Industrial Chemistry, Phenolic Resins. Wiesbaden. Germany : Wiley VCH, 2004.
Bunun dışında başka bir kaynak bilmiyorum. Bu yok olmadığı anlamına gelmez. Ben daha fazla ilgilenmeye ihtiyacım olmamıştı. Kolay gelsin.
yapıstırıcıların nasıl yapıldıgı hakkına bılgı nerden alabılırım acaba?ozellıkle lateks hakkında bılgı ıstıyorum nasıl yapıldıgından cok ıcerdıgı maddelerın hangı oranda konuldugunu mrk edıyorum?
Mustafa Bey ,
Fenolik reçinelerle ilgili akademik çalışma yapıyorum Daha detaylı bilgilere ihtiyacım var.Bana kaynak tavsiye ederseniz çok memnun oluru.
@yaşar bozcan
Kimya bu konuda genişçe bir çok handbook var. Bunlardan belki de en çok benim yararlandığım "Encyclopedia of Chemical Technology". Buradan genişçe endüstriye bilgi elde edebilirsiniz.