,

Exelde iterasyon ile ikinci dereceden üç bilinmeyenli bir denklemin çözümü mevzusu

Adsorpsiyon izotermlerinden Redlich-Peterson’a uyduğunu kabul ettiğimizbir deneysel ölçüm silsilesinin. Genel eşitlikteki, 3 tane sabit bilinmeyen sayıyı tesbit etmek için, Exel’ kullanarak iterasyon(yerine koyarak değişkenlerin limitini belirlemi işi olsa gerek) yöntemiyle belirlenmesini araştırıyorum.

İki sabit olunca deneyselden bulmak kolay. Hatta exel otomatim bi doğru denklemini verebiliyor veya doğru değilse herneyse. Ama üç tane sabit sayı olunca aynı Lineer (doğru) denkleminde iş karışıyor.

Matlab diyenler var. Evet ama Exel yapıyor mu? Asıl Soru bu?

Bir de Jandel Scientific’s firmasının Table Curve ve de Peak Fit isminde iki programından bahsediliyor.

Yardımcı olmak isteyen varma yorum yazsın lüften. Bir işaret bir yol… Beklerim.

3 cevaplar
  1. mustafa can
    mustafa can says:

    hayır aslında aradığım tam olarak Regrasyon katsayısının karesi olan deneysel verilerle formül arasındaki yanılma payı göstergesi değil.

    Benim durumum daha farklı ikinci dereceden üç değişkenli (veya sabit içeren) bir adsorbsiyon formülü olan "Redlich-Peterson Adsorbsiyon Denklemi"nin Doğrusallaştırılması (lineerizasyonu) ile üç sabit ortaya çıkıyor…

    Durum işte bunu exelde öteleme (iterasyon) veya yerine koyarak değişkenleri(yani sabit sayı bunlar aslında) deneme yanılma ile bulma işlemini yapabilmek exelde…

    Aramaya devam arıyoruz işte… Ama yine de teşekkürler. Acaba konun tam olarak nedir?

  2. merve
    merve says:

    Merhaba, bende adsorbsiyon üzerine çalışıyorum ve aynı sıkıntıyı zamanında ben de yaşadığım için seni çok iyi anlıyorum. bu parametreleri bulabilmek için excelde araçlar menusunde çözücüyü (solver) kullanabilirsin .
    Bunu kullanırken model denklem ve deneysel sonuç arasındaki farkın karesi sana standart sapmayı yani error verir. senin amacın bu errorı min olarak veren parametreleri bulmak, bunun için solver işine yarayacaktır
    kolay gelsin

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Burada Microsoft Excel porgramının Solver programı ile çözülebileceği düşündüğüm bir problemimden bahsetmiştim. Zaman geçti problemi çözme zamanı geldi. Nette yaptığım araştırmalar sonucunda en azından hiç bir fikrim yok iken ne aramam gerektiği ile ilgili sorularımın gliştiğini düşünüyorum. Fakat aradığımı bulmuş, sorunumu çözmüş değilim. […]

Yorumlar kapalı.