, ,

Dünya Parasal sistemi üzerine

Bu gün genelde izlediğim filmler ile ilgili yorum yapmadığım bir alanıma bir kaç not düşme zamanı diye düşünüyorum. Gerçi daha çok sıkıcı bir belgesel tadında olan bu belgeselin boş zamanlarında insanın kitap okur gibi seyretmesi gerektiğini düşünmekteyim.

Bugün toplum, bir dizi kurumdan oluşmakta. Siyasi, hukuki, ve dini kurumlardan, sınıf, ortak değerler, ve mesleki uzmanlaşma kurumlarına kadar. Bu gelenekselleşmiş yapının anlayışımızı ve algılayışımızı şekillendirmedeki büyük etkisi aşikar.  Yine de, içinde şekillendiğimiz, yönetildiğimiz ve şartlandırıldığımız bütün bu kurumların arasında parasal sistem kadar yanlış anlaşılmış ve sorgusuz kabul görmüş bir sistem daha yok gibi görünüyor.
Neredeyse bir dine dönüşen kökleşmiş parasal sistem, Dünya üzerinde en az sorgulanan inanç sistemlerinden biri. Paranın nasıl yaratıldığı, onu yöneten politikalar ve toplumu gerçekte ne kadar etkilediği, nüfusun büyük bir bölümünün kayıtsız kaldığı meseleler.

http://www.zeitgeistmovie.com/

http://www.zeitgeistmovie.com/

Hemen belirteyim; filmi tam bitirmiş değilim, fakat tesbitler kısmını seyretmeye devam ederken, bir bölümü bu yazıyı yazmam sebep oldu. Yaşadığımız dünyayı “zengin ol, ya da zengin olma yolunda öl”  kıvamında heveslerle görmemiz gerektiğimiz telkinlerinden sebep, sisli gördüğümüzü düşünerek bir tavsiyede bulunmak istedim.

İşte modern kölelikle ilgili pasaj:

Amerikan sivil savaşı esnasında başkan Lincoln Avrupa tarafından teklif edilen yüksek faizli borçları pas geçti ve kurucu
atalarının savunduğu şeyi yapmaya karar verdi. Bu, bağımsız ve doğasında borçlanma olmayan bir düzen yaratmaktı.

Buna “Greenback” dendi. Bundan kısa bir süre sonra bir döküman özel İngiliz ve Amerikan banka faizleri
arasında dolaşmaya başladı, şöyleydi:

“…kölelik, fakat iş gücüne sahip çıkan ve işçinin haklarını gözetip güvene alarak yürüyen, Avrupa planı… O kapital maaşların kontrolüyle işçiyi kontrol edecek.  Bu paranın kontrolüyle yapılabilir. Greenback’e izin verilmeyecekti… bizim de kontrol edemediğimiz gibi”

Kısmi rezerv politikası, Dünya’daki bankaların çoğunluğuna yayılmış olan Federal Rezerv ile işlemektedir. Yani bu, modern kölelik sistemidir. Düşünün, para borçtan yaratıldı. İnsanlar borç içindeyken ne yaparlar? geri ödeyebilmek ve çalışabilmek için boyun eğerler.

Fakat para sadece borçla yaratılıyorsa, toplum nasıl borçlarından kurtulabilir?

Kurtulamaz ve olay da bu.

Mal varlığını kaybetme korkusu, elinde tutma çabası, sistemin doğasında olan enflasyon ve kaçınılmaz borç, para sisteminin kendisi tarafından yaratılmış kaçınılmaz kıtlık, ve para arzının kendisi, asla geri ödenemeyecek faizlerden yaratılmıştır.

Bu, hamster tekerleğinde koşan maaşlı köleleri, piramidin tepesindeki elitlere kar sağlayan imparatorluğun güçlü etkisiyle milyonlarcası gibi, hizada tutarak korkak kılar.

Günün sonunda, kimin için çalışıyorsunuz? Bankalar!
Bankada yaratılan para her zaman bankaya döner.

Film konusunda alıntılar şimdilik yeterli sanırım.

İşte şuradan bir alıntı:

Zeitgeist Addendum 2 Ekim 2008 tarihinde yayınlanmıştır ve 4 kısımdan oluşmaktadır.

Part I

Günümüzde geçerli olan parasal sistemden bahsetmektedir.

Part II

Birinci bölümün devamı niteliğindedir. Eski bir ajanın ekonomik yönden güçlü bir isimle röportajı sunuluyor. (ben buradayım)

Part III

Venus Project (Venüs Projesi) hakkında bilgiler içeriyor. (Seyreden arkadaşlarım önerisinin güçlü fakat eksik olduğunu söylüyor. Bir sonraki film ile ilgili -yazarsam- girdide Venüs Projesi ile ilgili de yazarım.)

Part IV

Doğa kanunlar ile yaşamanın gerekliliğini ve insanlar için ne anlama geldiğini gösteriyor.

Filmin ilk iki bölümü tesbit açısından durumu güzel. Ve fakat öneri kısımları olarak sunulan III. ve IV. bölümleri için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. İnsan aklının akıllara zarar ürettiğine kendisinin inanma gücü sebebiyle tam bir eksiklik taşımakta. Çünkü, akıl eksiktir. Ürünleri de eksik olmaya mahkum.

İlgili:

  1. ‘Hezeyanları’ desek…
  2. ‘Derviş neden geldi’ sorusunun cevabı bu kitapta

Filmin Web Sitesi: http://www.zeitgeistmovie.com/