Kendinize hiç ÅŸu soruyu sordunuz mu: “Benim en büyük zayıflığım nedir?” Belki insanlann en büyük zayıflığı kendilerini la¬yık görmemeleridir. Yani kendini ucuza satmaktır. Kendini layık görmeme sayısız biçimde ortaya çıkar. (s.68)
Filozoflar binlerce yıldır iyi bir tavsiyede bulmuşlardır: Kendini bil; Ama görünen o ki pek çok insan bu önerinin anla¬mının şu olduğunu sanmaktadır: Sadece Olumsuz Tarafını bil. Birçok kişisel değerlendirme kişinin hatalarından, yetersizliklerinden, kusurlarından meydana gelmektedir. Yetersizliklerimizi bilmek iyi bir şeydir çünkü bu bize kendimizi hangi alanlarda geliştirebileceğimizi gösterir, Ama sadece olumsuz yanlarımızı bilirsek çıkmazdayız demektir. Değerimiz çok küçülür. (s.69)
Bir insanın kelime hazinesi, kullandığı veya bildiği kelime sayısı ile ölçülmez. Bundan ziyade, bir kişinin kelime haznesiyle ilgili tek önemli şey, kelime ve deyimlerinin gerek kendi gerekse karşısındakinin düşüncelerinde yarattığı etkidir.
İşte size çok temel bir saptama: Biz kelime ve deyimlerle düşünmeyiz. Biz sadece resim veya görüntülerle düşünürüz. Kelimeler düşüncelerin hammaddeleridir. KonuÅŸurken veya okurken, o ÅŸaşırtıcı cihaz (beyin) kelime ve deyimleri otomatik olarak zihinsel resimlere dönüştürür. Her kelime veya deyim birbirinden az da olsa farklı zihinsel resimler yaratır. Biri size ‘John yeni bir araba satın aldı” derse siz bir resim görürsünüz. Ama “Jim yeni bir çiftlik evi aldı” deseler bu kez farklı bir resim görürsünüz. Gördü¬ğümüz zihinsel resimler, nesneleri adlandırmak veya açıklamak için kullandığımız kelimelerin türüne göre deÄŸiÅŸir.
Konuya şu açıdan bakın. Konuşurken veya yazarken, bir anlamda, diğer insanların zihinlerinde film gösteren bir projektör gibisiniz. Yarattığınız resimler gerek sizin gerekse diğer insanların nasıl tepki göstereceğini belirler.
Diyelim ki şöyle dediniz: “Bir problemle karşı karşıyayız.” Böylece diÄŸer insanların zihninde çözümü zor, hoÅŸ olmayan bir ÅŸeyin resmini yaratmış olursunuz. Bunun yerine “Bir meydan okumayla karsı karşıyayız.” derseniz, eÄŸlenceli, sportif, yapmaktan hoÅŸlanılacak bir zihinsel resim yaratmış olursunuz.
Bir gruba ÅŸunu deseniz, “Büyük bir harcama yaptık” derseniz, insanlar bir daha dönmeyecek bir paranın harcandığını görür. Bu aslında hiç hoÅŸ deÄŸildir. Onun yerine “Büyük bir yatırım yaptık” derseniz, insanlar zaman içinde kâr getirecek bir ÅŸeyi görürler ki bu da göze hoÅŸ gelir.
Püf noktası şudur: Büyük düşünenler gerek kendi
gerekse başkalarının zihinlerinde olumlu,
ileriye dönük, iyimser resimler yaratmada
uzmanlaşmış kişilerdir. Büyük düşünmek için,
büyük, olumlu zihinsel görüntüler üreten kelime ve
deyimler kullanmalıyız. (s.70)
Jimmy’yi olduÄŸu gibi terbiyesiz, arkadaÅŸlarından geri kalmış, tuhaf bir yumurcak olarak gören bir öğretmen
Jimmy’nin geliÅŸmesine hiçbir katkıda bulunamaz. Ama Jimmy’yi olduÄŸu gibi deÄŸil de, olabileceÄŸi gibi gören bir öğretmen ondan sonuç, alacaktır. (s.78)
Büyük Düşünmenin BüyüsüDavid J. Schwartz Basım: Sistem yayıncılık Basım: 20. Basım, Temmuz 2005 / İstanbul ISBN: 9757397717 Sayfa Sayısı : 271 |