letterChemistryViews sitesinde yayınalan İngilice makale serisinde Bilimsel Makale yazmanın inceliklerinden bahsediliyor. Bu işlere yeni başlayanlara yarararlı olacağını düşünerek çeviriyorum:

Hiç sonuçlarınızı yayınlanabilir makale olarak düzemlediğiniz çalışmalarınızı red almamak için mücadele ettiniz mi? Asian Journal of Organic Chemistry, dergisinin yönetici editörü Richard Threlfall makalenizin her bir bölümünü nasıl geliştirilebileceğini ve yayınlanma ihtimalinin nasıl arrtırılabileceğini gösteren içeriden ipuçları veriyor.

Grafikler ve Tablolar

Evet belki direkt olarak yazma ile alakalı değil ama yine de bu konuyla da ilgilenmek gerekli, çünkü grafiklerbilimler makalenin göze ilk batan bölümü. Onlarca satırın sıradanlığı içinde belki de yaptıklarınızı kolayca özetleyen bir göz alıcılığı var grafiklerin.

Basitlik grafikte en önemli noktadır. Dağanık bir görünüm ve çok fazla yazı koymamaya çalışın. İyi bir grafik açıklayıcı bir çok metin içermeden mesajını veren bir yapıda olmalıdır. Bu yüzden eğer çok fazla yazı koymuşsanız garifiğinizi değiştirmeniz gerekmektedir.

Aşikardır ki bazı grafikler hiçbir grafik bile içeremez. Bununla birlikte, şema içindeki reaksiyon şartları veya garifik açıklamaları gibi şeyleri ise dipnot olarak koyabilirsiniz. Bu grafiği anlaşılır ve dağanık bir şekilden kurtarmış olursunuz.

Kalın ve yatık yazılar önemli detaylara dikkat çekmek için önemlidir fakat bunları dikkatli kullanın. Tüm metin kalın ve eğik yazı içeriyorsa (bazen ikisini de birden) dikkat çekecek bir şey kalmaz.

Boyutlar özellikle önemlidir.Unutmayın, bir çok durumda daraltılmış görseller kullanılmalıdır. Bu sebeple de görseller derginin sayfalarına sığabilir. Bu arada bilgisayarların büyük ekranlarında görüntülendiğinde iyi bir şekilde okunabilmeli. Aynı zamanda makale formatı içinde nasıl görüneceğini düşünmeye çalışınız. Herhangi bir yazının küçültme işlemi yaptığınızda okunamayacak kadar küçük görünmediğinden emin olun. Bir tavsiye olarak, 12 veya 14 punto Arial veya Helvetica fontunda bir yazı genellikle makale formatı içinde okunabilir. Boyutlar içerik özet grafiği (TOC graphic) için özellikle önemlidir. Çünkü normal dergi kolonnlarından çok daha küçük boyutlardır. Bu sebeple makalenin boyut açıklamasına özellikle dikkat edin.

Son olarak, çözünürlüğü yüksek tutmakta yarar var. Bu konu ile şartlar her derginin yazarlar için hazırladığı rehberde açıkça ifade edilir.

Grafiklerinizi doğru hazırladığınızda hızlı yayın yapmanızda ve açık anlaşılır makale hazırlamanızda önemlidir ki bu da sanırım her yazarın istediği bir şeydir.


Orjinal makale DOI: 10.1002/chemv.201200120 veya burası