ChemistryViews sitesinde yayınalan İngilice makale serisinde Bilimsel Makale yazmanın inceliklerinden bahsediliyor. Bu işlere yeni başlayanlara yarararlı olacağını düşünerek çeviriyorum:

Hiç sonuçlarınızı yayınlanabilir makale olarak düzemlediğiniz çalışmalarınızı red almamak için mücadele ettiniz mi? Asian Journal of Organic Chemistry, dergisinin yönetici editörü Richard Threlfall makalenizin her bir bölümünü nasıl geliştirilebileceğini ve yayınlanma ihtimalinin nasıl arrtırılabileceğini gösteren içeriden ipuçları veriyor.

Sadeleştirmek için

Bilimsel makale yazmak her disiplinden, kültürden, ve dünyanın her ülkesinden bilim adamlarının ortak yaptıkları şeydir. Sevseniz de nefret etseniz de, araştımanızı yazmaktan kaçış yoktur. İyi tazılmış bir bilimsel makalenin açıklık, basitlik ve net olmak bu için üç önemli temel noktasıdır. Fakat tüm sonuçların olduğu bir labaratuvar defteri ve bir boş bilgisayar ekranı önünde dururken başlamak işin en zor kısmı olmakta. Herkese yıllar hatta bazen aylardır süren araştırma projenizdeki başarılı bir ayırma kolonu çalışmanızı, HPLC dökümlerinizi, nadir ve değerli spektralarınızı ve yanlış hesaplamarı, köpüklü beyaz kristalleri ve yapışkan kahverengi balçıkımsı şeylerinizi paylaşmak istersiniz. Fakat, bununla birlikte araştırmanız sırasında bilimsel dökümler geldiğinde daha çok bir drama hissi vardır, makaleniz Shekespeare veya Schiller gibi gerçek bir klasik benzeri unsurlar içermemelidir. Bu dramalardan bahsetmeniz anlamlı olmaz.

Harika bir bilimsel her zaman kendisinden bahseder ve karmaşık kelimeler veya anlaşılmaz mecazlara boğulmamış olmalıdır. 13 kimya derneğiniz oluşturduğu Asya Kimya Editöryal Derneği (ACES) olarak Asian Journal of Organic Chemistry (AsianJOC) dergisini Kore Organik Sentez Derneği ve Wiley-VCH ile birlikte yayınlarken baktığımızda, artık evrensel düzeyde bir bilimsel seviyeye erişebilmekteyiz. Gerçekte, bu dünyanın herhangi bir yerinde herhangi birisi istediği zaman sizin makalenizi okuyabilir. Burada karmaşık kimyasal adları, türler, veya analitik teknikler çalışmanızda kullanılmış olsa bile basit bir dillle anlatmanız kesinlikle sizi alanındakiler arasında avantajlı bir konuma sokacaktır.

Jargonu Görmezden Gelin

Aynı zamanda bilimsel makalelerde iyi bir iletişim dili kurmanın farklı ve daha gizli bir avantajı var. Bilim bir imaj problemidir. Bir çok insan bilimin çalışmak için zor bir konu olduğunun inancına okulda ve üniversitede kapılmıştır ve bu da bilimin bilim dilini anlamayanlar için ulaşılamaz olduğuna inandırmıştır. Bu nedenden dolayı bilimsel araştırmamızı jargonun aşılamaz duvarları arasına atmamalıyız. İyi bir bilim iletişimcisi zor fikirleri alır ve bilimi daha ulaşılabilir yapar ve insanları basit araştırmalarla hayatlarını etki eden ne kadar ilginç buluş yapıldığına dair fikir edinmelerini sağlıyacak şekilde basit bir şekilde ifade eder.

Yazma becerileri hakkında konuşmak çok basittir fakat, araştırma sonuçlarınızı yazmaya başladığınızda muhtemelen bunları uygulamaya koymak çok kolay olamayacaktır. Yoksa yanlış mı düşünüyorum?

Asian JOC dergisinin editörü Richard tarafından ve ChemistryView.org editörü Vera’nın katkısı ile yazılan 14 adımlık bu seri ChemPubSoc Europe ile birlikte dergiye makal yollamak için size gerekli karşılaştırmalı açık erişimli haberleri ve bilgileri sunmaktadır. Bundaki amacımız hızlı adımlarla yazma becerinizi geliştirmeniz ve yayın çıktılarınızı arttırmanızdır.

Cover Letter’ın başında “Dear Editor” ile başlayankısımdan başlayarak sayısız durumda basitleştirmek, açıkça ifade edeilemek ve çalışmanızından etkilenmesini sağlamak için fırsatlarınız olacak. Çalışmanızı tanımlayıcı en doğru başlığı atmak, düzenli grafikler ve basit bir dil bunları hepsi geniş bir okuyucuya kolayca ulaşmanızı geliştirecektir. Aynı zamanda editörü, hakemleri ve okuyucuyu da etkileyecek ve çalışmanızı bir kenara kaydetmesini sağlayacaktır. Bu da herkes için en iyi sonuç demektir. Bu kadar basit.

  1. Kapak Mektubu
  2. Başlık
  3. Özet
  4. Giriş 
  5. Grafikler ve Tablolar
  6. Sonuçlar ve Tartışmalar
  7. Deneysel Kısım
  8. Kaynaklar
  9. Sırada ne var?
  10. Bilimsel yazın tarzı 1
  11. Bilimsel yazın tarzı 2
  12. Makale reddedildi
  13. Adaletsiz hakemlik?
  14. Makale kabul edildi yahut değişiklik talep edildi
  15. Araştırmanız nasıl kapak görseli yapılır.

Kaynak: http://www.chemistryviews.org/details/education/5202161/.html

How To Start Writing a Sciencetific Paper: